Τι αλλάζει στη φορολογία με το πολυνομοσχέδιο

Επίσης καταργείται η εκκαθαριστική ΦΠΑ ενώ ορίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει δεκτές τις δαπάνες για την αγορά καταναλωτικών αγαθών καθώς και των Ιατρικών δαπανών για όσους υπεβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

1. Η Φορολογική Διοίκηση θα αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή νθα τους απενεργοποιεί εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι

διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του.

Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.

2. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1 Ιανουαρίου 2014. Σκοπός της διάταξης αυτής είναι η μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.

3. Δεκτές θα γίνουν από την εφορία οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών της καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που αφορούν το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013), οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκπρόθεσμα (η διάταξη ισχύει τόσο για εκπρόθεσμες αρχικές όσο τροποποιητικές δηλώσεις ). Με τη ρύθμιση αυτή ανακουφίζονται περίπου 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν πρόσθετους φόρους στην εφορία.

4. Συστήνονται στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων 400 οργανικές θέσεις εφοριακών.

5. Δήλωση ΦΠΑ δεν υποβάλλουν οι υπόχρεοι που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, από το χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής.

6. Όταν ο υποκείμενος στο φόρο (ΦΠΑ) διακόπτει οριστικά τις εργασίες της επιχείρησης του και μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική του δραστηριότητα, υποχρεούται κατά το χρόνο της διακοπής να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

7.. Οι Εφημεριδοπώλες, μπορούν να μην υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, εφόσον επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η σχετική δήλωση επιλογής υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση πενταετίας.

8.. Η διαφορά φόρου που προκύπτει στη δήλωση ΦΠΑ, αν είναι θετική και άνω των τριάντα (ευρώ καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι τριάντα ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εμπρόθεσμη δήλωση και με την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό των εκατό (100) ευρώ, ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο (2) άτοκες ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα