ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τους αυξημένους κινδύνους ατυχήματος στα στενά του Βοσπόρου που θα προκαλέσουν πρόβλημα ρύπανσης στο Αιγαίο αποκαλύπτει πρόσφατη εμπιστευτική έκθεση παγκοσμίως κορυφαίων αναλυτών.

Του Γιώργου Κιτσή

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία βρίσκονται στην διάθεση του matrix24.gr, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ατυχήματος δεν προέρχεται από τα πετρελαιοφόρα που περνούν τα στενά αλλά από παλαιά φορτηγά, τα οποία έχουν δεχθεί πλημμελείς ελέγχους και εντάσσονται σε ειδική «μαύρη λίστα».

Όπως αποκαλύπτει η εταιρεία

στρατηγικών αναλύσεων σε ενεργειακά θέματα IΗS, οι διελεύσεις φορτίων πετρελαίου (αργού και άλλων προϊόντων) αντιστοιχούσαν το 2010 στο 5,4% του συνόλου των διελεύσεων πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου, ενώ μόνο τα φορτία αργού ανέρχονταν στο 3,2% του συνόλου. Όσον αφορά τις ποσότητες πετρελαίου, αυτές αντιστοιχούσαν στο 22,7% των συνολικών ποσοτήτων.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο ατυχήματος στα στενά δεν προέρχεται από τα τάνκερ αργού πετρελαίου αλλά από τον μεγάλο αριθμό φορτηγών. Αυτός ο σχετικό κίνδυνος προκύπτει και από τον συνολικό αριθμό διελεύσεων που αντιστοιχούν στο 85% του συνόλου και επειδή αυτά τα σκάφη είναι σε γενικές γραμμές κατώτερων στάνταρ, πολύ πιο «γηρασμένα», λιγότερο εξοπλισμένα και έχουν χειρότερη διαχείριση», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Συγκεκριμένα για την ηλικία των πλοίων επισημαίνονται τα εξής στοιχεία: από το σύνολο των πετρελαιοφόρων που διέσχισαν τα στενά του Βοσπόρου το 78% είναι 10 χρόνων ή νεότερα, ενώ το 41% διανύει την πρώτη πενταετία της ζωής του. Αντίθετα, από το σύνολο των φορτηγών -εξαιρουμένων των τάνκερ- το 23% είχε ηλικία από 10 ετών και κάτω, ενώ το συντριπτικό 61% ήταν άνω των 20 ετών. «Αυτό που παραβλέπεται είναι το γεγονός ότι όλα τα “μη πετρελαιοφόρα” σκάφη έχουν φορτία καυσίμων στα ντεπόζιτά τους –κάποια μάλιστα σημαντικές ποσότητες- τα οποία μπορεί να διαρρεύσουν σε περίπτωση ατυχήματος. Επιπρόσθετα, κανένα από τα τάνκερ με αργό πετρέλαιο που διέσχισαν τον Βόσπορο το 2010 δεν είχε ενταχθεί στην “μαύρη λίστα” (όπως αυτή προσδιορίζεται από το Μνημόνιο Συναντίληψης του Παρισιού), όπου η ασφάλεια του σκάφους και η διαχείρισή του είναι χαμηλών στάνταρ», εξηγούν στην έκθεση οι αναλυτές. Τονίζουν δε ότι μεγάλος αριθμός πλοίων σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες σκαφών, και συγκεκριμένα από την κατηγορία «άλλα πλοία» (όχι τάνκερ), είχαν εγγραφές στην συγκεκριμένη «μαύρη λίστα».

Τέλος, επισημαίνεται ότι το μέγιστο των ποσοτήτων του πετρελαίου που διέσχισε τα στενά του Βοσπόρου πιθανώς έχει ήδη καταγραφεί και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί στο μέλλον. Συγκεκριμένα, από 151,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2005 που αποτελούν το ρεκόρ μέχρι στιγμής, οι ποσότητες μειώθηκαν στα 135,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2010 ενώ έως το 2025 αναμένεται αύξηση της τάξης του 10,3% σε σχέση με την συγκεκριμένη χρονιά – ήτοι 149,9 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι. Μείωση αναμένεται να επέλθει στον αριθμό των διελεύσεων από τάνκερ – από 2741 το 2009 και 2239 το 2010 στις 2124 το 2025. «Αντ

Keywords
Αναζητήσεις
παλια φορτηγα για κοψιμο, palia fortiga
Τυχαία Θέματα