ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΝΣΗΜΩΝ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Τη σύγχυση και την απόγνωση που ζουν οι δικαιούχοι εξαγοράς πλασματικού χρόνου που τρέχουν να βγουν στη σύνταξη πριν από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας.  Αιτία, η αλλαγή του νόμου σε μία μέρα…

Αιτία, είναι σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την ερώτηση στον κ. Γ. Βρούτση, μια νέα, μνημονιακή ερμηνεία παλαιότερων νόμων, που αλλάζει σε μια

μέρα, ότι εφάρμοζε το ΙΚΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι  από 5 Ιουλίου 2012, δε γίνονται δεκτές οι αιτήσεις εξαγοράς πλασματικού χρόνου, επειδή είχαν συμπληρώσει το 60ο ή 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2010.

Αιτία είναι μια νέα, «μνημονιακή» ερμηνεία των Νόμων 3863/2010 και 3996/2011, που αλλάζει μέσα σε μία ημέρα ό,τι εφάρμοζε το ΙΚΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, με το Γενικό Έγγραφο Σ40/207/5-7-2012, ορίζεται ότι οι γυναίκες ασφαλισμένες που στις 31/12/2010 είχαν συμπληρώσει το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους δεν έχουν δυνατότητα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων του ν. 3996/2011, καθώς και ότι τα παραπάνω θα ισχύσουν για τις αιτήσεις αναγνώρισης ή συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν από την 5η Ιουλίου 2012 και μετά, ενώ οι αποφάσεις αναγνώρισης και συνταξιοδότησης που έχουν ήδη εκδοθεί εξακολουθούν να ισχύουν.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ενδιαφερόμενες ασφαλισμένες είχαν τη διαβεβαίωση, έως τώρα, ότι θα μπορούν να εξαγοράσουν τον υπολειπόμενο χρόνο έως τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν από την εργασία τους ή να διακόψουν την προαιρετική τους ασφάλιση και να μένει τώρα μετέωρη η συνταξιοδότησή τους!

Στην ερώτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «είναι κατάφωρα άδικο και αντικοινωνικό,  ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, να “τιμωρούνται” με μεταγενέστερο Γενικό Έγγραφο που αλλάζει τους όρους μέσα σε μία ημέρα, όταν κατά τα τελευταία 2 έτη είχαν τη διαβεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την εξαγορά πλασματικού χρόνου.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω πρώην εργαζόμενες είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού είναι χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες και ερωτούν τον κ. Βρούτση, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αποκαταστήσει την παραπάνω εξόφθαλμη αδικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα