Στο στόχαστρο 2.000 δημοτικοί υπάλληλοι - Τι θα γίνει με τα χρέη των δήμων

Πηγές προσκείμενες στον Αργύρη Ντινόπουλο, τον αρμόδιο υπουργό που είχε σήμερα συνάντηση με την τρόικα, εξέφραζαν την βεβαιότητα πως ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων θα βρεθεί, ενώ πέρα από αυτό το «καυτό μέτωπο» στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο πλευρών έπεσαν και τα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ και τα νέα οργανογράμματα των δήμων.

Σε ό,τι

αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ θέμα συζήτησης ήταν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ τόσο των δήμων, όσο και των ΔΕΥΑ. Αρχικά πρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια το ύψος των οφειλών των Δήμων και θα διερευνηθεί σε ποιο βαθμό η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ (στο πλαίσιο του «Καλλικράτη») συνοδεύτηκε από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, προκειμένου να καταβάλλονται οι απαιτούμενες δαπάνες. Πρόκειται για ένα θέμα αιχμής που έχει απασχολήσει επανειλημμένως τόσο τους Δήμους, όσο και τις Περιφέρειες. Ζήτημα παραμένει ο τρόπος ικανοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΔΕΥΑ, που είναι δημοτικές επιχειρήσεις και όχι δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, των οποίων οι οφειλές καταβλήθηκαν ως δημοσίων επιχειρήσεων.

Για τα νέα οργανογράμματα, εντός του καλοκαιριού πρόκειται η Task Force να παραδώσει στο ΥΠΕΣ τα 5 πιλοτικά μοντέλα δήμων, που έχουν σχεδιασθεί με βάση τη μορφολογία, τη γεωγραφική θέση, τον πληθυσμό και άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν διαφορετικές ανάγκες διοίκησης των δήμων. Το σύνολο των δήμων αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τα οργανογράμματά του έως τα τέλη του έτους. Αυτό θα γίνει από τις νέες δημοτικές αρχές που αναλαμβάνουν τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με την εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα, η ηγεσία του ΥΠΕΣ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι υπολειπόμενοι 2.000 εργαζόμενοι από δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα