Στην τελική ευθεία η αύξηση στην τράπεζα Πειραιώς

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Με την έγκριση του Ενημερωτικού θα εξειδικευτούν οι όροι της αύξησης, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών καθώς και ο αριθμός δικαιωμάτων (warrants) που θα αντιστοιχεί στους παλαιούς μετόχους. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή καθώς μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων θα απορροφηθεί από στρατηγικούς μετόχους, δηλαδή τον πορτογαλικό όμιλο της Millennium, η οποία θα συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου με 400 εκατ. ευρώ, και η γαλλική Societe Generale η οποία θα συμμετέχει με 170 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης χρειάζεται κεφάλαια 7,3 δισ. ευρώ ενώ έχει τη δυνατότητα να αντλήσει 2 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo’s). Στόχος της διοίκησης είναι να μην πραγματοποιηθεί η έκδοση των μετατρέψιμων ομολόγων και να αναλυθεί το σύνολο της ιδιωτικής συμμετοχής (10% ή 733 εκατ. ευρώ) μέσω της αύξησης κεφαλαίου. Λίγο πριν την αύξηση η τράπεζα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του reverse split εφαρμόζοντας σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης. Η γενική συνέλευση έχει εξουσιοδοτήσει την διοίκηση να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού μετοχών εντός εύρους 5-20 παλαιές προς 1 νέα. Σήμερα ο αριθμός μετοχών της τράπεζας ανέρχεται σε 1.143.322.564. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών για την υλοποίηση του reverse split θα ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας, πιθανότατα για τέσσερις συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα ολοκληρώθηκε η πρόταση για την επαναγορά υβριδικών τίτλων. Στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς ανταποκρίθηκαν μέτοχοι που κατέχουν τίτλους 65,7 εκατ. ευρώ ενώ το όφελος για τον όμιλο διαμορφώνεται στα 37,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα