Στα 95 μέτρα κάτω από τη γη μετακομίζει το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων

Οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο χώρο της 110 Πτέρυγας Μάχης περνάνε στην ...αποστρατεία αφού οι υπηρεσίες του ΕΚΑΕ μετακομίζουν, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου, στο πρώην ΝΑΤΟικό αεροπορικό υπόγειο στρατηγείο στο Κουτσόχερο, την έδρα του καταργηθέντος από πέρυσι CAOC 7, 18 χλμ δυτικά από την Λάρισα.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο

που ήδη δημοσιεύτηκε στην ''Διαύγεια'' οι εργασίες που απαιτούνται για την μετεγκατάσταση της «καρδιάς» της Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στις εγκαταστάσεις bunker του πρώην ΝΑΤΟικού CAOC 7 θα χρηματοδοτηθεί από το ΝΑΤΟ και θα κοστίσουν 115.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για εργασίες αναμόρφωσης των χώρων εργασίας και των σχετικών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων διότι η εξυπηρέτηση το ΕΚΑΕ απαιτεί περισσότερο προσωπικό από αυτό που χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ. Η επιτροπή θα διενεργήσει διαγωνισμό τις επόμενες ημέρες και εν συνεχεία θα καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα των όποιων αλλαγών.Το έργο εποπτεύει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Το πρώην ΝΑΤΟικό Στρατηγείο( "Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων" Combined Air Operation Center - "CAOC 7") που ξεκίνησε να κατασκευαζεται το 1999, βρίσκεται σε 95 μέτρα βάθος, στα έγκατα του θεσσαλικού κάμπου και σε αυτό στεγάστηκαν οι επιτελείς του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Λάρισας μέχρι περίπου τα μέσα του 2013 οπότε έκλεισε λόγω αλλαγής της δομής του ΝΑΤΟ, ενώ τον Οκτώβριο απενεργοποιήθηκε ως μονάδα του ΝΑΤΟ.Eίχε πιστοποιηθεί και ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων από το 2003.

Η υπόγεια «πολιτεία», σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είναι εμβαδού 11.000 τ.μ., με διαδρόμους ενός χιλιομέτρου και ανάπτυξη σε δύο επίπεδα, από 65 έως 95 μέτρα βάθος. Τότε είχε γραφεί ότι θα κοστίσει 15 δισ. δραχμές, ωστόσο σήμερα το ΓΕΑ αναφέρει ότι κόστισε 70 εκ. ευρώ (περίπου 24 δις δραχμές) Κατά το ΓΕΑ το κόστος καλύφθηκε ολόκληρο από το ΝΑΤΟ. Άλλη πηγή υποστηρίζει ότι μέρος του χρηματοδοτήθηκε και από την Ελλάδα.

Το έργο κατασκεύασε κοινοπραξία ελληνικών εταιριών (Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ και Θεμελιοδομή) που κέρδισε τότε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό.Οι εργασίες διήρκεσαν βάσει της σύμβασης, 1.200 ημέρες - παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004 .Μεταξύ άλλων, έγιναν ειδικές κατασκευές από ενισχυμένο μπετόν, αντιεκρηκτικές πόρτες, ειδικές βαλβίδες στα ανοίγματα εξαερισμού που το καθιστούν, όπως αναφερόταν τότε από το ΓΕΑ, απόρθητο από εξωτερικές προσβολές.

Το σημείο όπου έγινε το bunker Κουτσόχερο επελέγη μεταξύ οκτώ άλλων στην ευρύτερη περιοχή, διότι παρέχει τη μέγιστη φυσική ασφάλεια, αφού εκεί το έδαφος είναι συμπαγές και καλύπτεται επαρκώς. Περνώντας τώρα στην Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει τις δυνατότητές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στον τομέα της Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών.

Οι υπάρχουσες υποδομές στις οποίες στεγάζεται τώρα το ΕΚΑΕ - χρησιμοποιούνται από το 1981- θα παραμείνουν ως εναλλακτικό επιχειρησιακό Κέντρο.

Από το onalert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα