ΣΗΜΕΡΑ(;) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EMPORIKI

Σήμερα το κρίσιμο Δ.Σ. της Credit Agricole – Πληροφορίες για δεύτερες σκέψεις των Γάλλων αναφορικά με την άμεση υλοποίηση της συναλλαγής.

Θέμα ωρών αποτελεί πλέον η μεταβίβαση της Emporiki Bank και οι τρεις διεκδικητές –Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank περιμένουν με αγωνία την

απόφαση της Credit Agricole.

Όποια εγχώρια τράπεζα αποκτήσει την Emporiki Bank θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την «σωτηρία» της καθώς οι Γάλλοι έχουν συμφωνήσει να την ανακεφαλαιοποιήσουν και να την ενισχύσουν με πρόσθετα κεφάλαια πριν την μεταβιβάσουν. Έτσι όποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την Emporiki θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Στόχος της Credit Agricole ήταν το θέμα, δηλαδή η λήψη της σχετικής απόφασης να ληφθεί και να ανακοινωθεί πριν το τέλος του μήνα οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του γαλλικού ομίλου για το πρώτο εξάμηνο. Η διοίκηση της CA είχε την πρόθεση να είναι σε θέση να ανακοινώσει την αποδέσμευσή της από την Emporiki Bank άμεσα και να είναι σε θέση στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές να υπογραμμίσει την πλήρη στεγανοποίησή της από τον ελληνικό κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου για την εξέταση των προσφορών που έχουν υποβληθεί για την Emporiki και την έγκριση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Έτσι είναι πιθανό αργά σήμερα του απόγευμα ή αύριο το πρωί να γίνει γνωστή η απόφαση των Γάλλων. Ωστόσο ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεύτερες σκέψεις των Γάλλων. Δηλαδή, η διοίκηση του ομίλου προβληματίζεται για την σκοπιμότητα της κίνησης δεδομένου ότι από την μεταβίβαση της ελληνικής θυγατρικής όχι μόνο δεν θα πάρει χρήματα αλλά θα πρέπει να την ενισχύσει με τουλάχιστον 3 δις. ευρώ. Οπότε γιατί να την μεταβιβάσει και μάλιστα με την Ελλάδα να βρίσκεται στο ναδίρ.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι Γάλλοι θέλουν να απεμπλακούν οριστικά από την Ελλάδα και την επένδυσή τους στην Emporiki. Οι Γάλλοι διέθεσαν 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της τράπεζας το καλοκαίρι του 2006, ενώ προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου περίπου 4 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Αν προστεθούν και τα 3 δισ. ευρώ που θα εισφέρουν τώρα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής, η ελληνική περιπέτεια κόστισε στον γαλλικό όμιλο 10 δισ. ευρώ. Η εξαγορά της Emporiki Bank αποτέλεσε μια από τις χειρότερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole στην ιστορία της: έχει κοστίσει πολλά σε κεφάλαια και κυρίως ενέργεια και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διοίκηση του γαλλικού ομίλου. Αναλυτές επισημαίνουν ότι κατά την τελευταία παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου, πάνω από το ήμισυ της παρουσίασης αναλώθηκε σε ερωτήσεις για την έκθεση στην Ελλάδα και τους κινδύνους από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Το όφελος των Γάλλων από την ανορθόδοξη αυτή «πώληση» είναι ότι θα κλείσει την ελληνική «πληγή», ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια που έχει χορηγήσει στη θυγατρική της ως ρευστό

Keywords
Τυχαία Θέματα