Προς μονομερή παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση

Η τρόικα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια δεδομένου ότι εάν δεν κατατεθεί σχετική διάταξη στη Βουλή, από την 1η Ιανουαρίου ο συντελεστής θα επανέλθει αυτόματα στο 23%.

Στο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων αναμένεται να συμπεριληφθεί τροπολογία (μετά την κατάθεση του νόμου) που θα προβλέπει την παράταση κατά ένα έτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

στην εστίαση.

Μάλιστα στα σενάρια που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα προκύπτει επί της ουσίας δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα για το 2013, ενώ δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της τρόικας για απώλειες εσόδων στο 5μηνο του 2013, όπου και εφαρμόστηκε ο μειωμένος συντελεστής, ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Ανεπισήμως, στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 200-300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες από τη Βουλή έχει συνταχθεί με πρόβλεψη εσόδων από τον ΦΠΑ με συντελεστή στο 13% για την εστίαση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι την Τετάρτη που επιστρέφει η τρόικα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει σχετική συμφωνία με την τρόικα. Αν εν τέλει επέλθει συμφωνία ο μειωμένος συντελεστής 13% θα είναι μόνιμος, διαφορετικά, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει την παράταση του μέχρι το τέλος του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα