Πληθαίνουν τα σενάρια για έξοδο στις αγορές την Πέμπτη

07:34 8/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Αν και η Αθήνα φρόντισε να «θολώσει τα νερά» δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την ακριβή ημερομηνία εξόδου στις αγορές, «πυκνώνουν» τα μηνύματα από το εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει δανεικά από ξένους επενδυτές την Πέμπτη!

Εκτιμώντας πως η έλευση Μέρκελ την

Παρασκευή –η οποία δεν αποκλείεται να κομίσει «γλαύκας εν Αθήναις» με την μορφή κονδυλίων για την ανάπτυξη-είναι μια κίνηση στήριξης στην Ελλάδα και συνυπολογίζοντας πως μία έξοδος στις αγορές θα σημάνει σημειολογικά την σταδιακή απεμπλοκή από το μνημόνιο, διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως το ελληνικό Κράτος θα κάνει την κίνησή του για έκδοση ομολόγου… την Πέμπτη.

Παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες για δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές ακόμη και μεθαύριο, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του καθώς επιδιώκει να αιφνιδιάσει με την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτών με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια.

Πηγές γνώστες της αγοράς, επιμένουν πάντως ότι το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο Τετάρτη και να κλείσει την Πέμπτη, αν και δεν αποκλείουν ολιγοήμερη παράταση ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω τα spreads. Το spread του 10ετούς ελληνικού τίτλου κινήθηκε κοντά στις 463 μονάδες βάσης, δηλαδή 229 μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο πορτογαλικό, τιμή που θεωρείται ικανοποιητική. Η απόδοση του ίδιου τίτλου έφθασε σε χαμηλό τετραετίας (6,12%), αλλά ακολούθησε μικρή άνοδος (6,17%).

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως μεθαύριο η Ελλάδα με επιτόκιο μεταξύ 4,9% με 5,2% θα υλοποιήσει private placement (ιδιωτική τοποθέτηση), κάτι που συνιστά την πρώτη απόπειρα – προστατευμένης και ασφαλούς – εξόδου στις αγορές.

Η J P Morgan και η Deutsche bank -δηλαδή η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που πραγματοποίησε ειδικό road show στον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ πριν αρκετούς μήνες και η Deutsche bank που αποτελεί εκφραστή της Γερμανικής οικονομικής διπλωματίας- θα είναι οι σύμβουλοι της έκδοσης.

Η προμήθεια που θα λάβουν οι ξένοι θα είναι περίπου στο 2% ή 3% της έκδοσης.

Το private placement αποτελεί ειδική και προστατευμένη έκδοση υπό την έννοια ότι οι σύμβουλοι – ανάδοχοι της έκδοσης έχουν αναλάβει την κάλυψη της.

Ακόμη και έτσι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μετά από περίπου 4,5 χρόνια και από πλευράς σημειολογίας είναι σίγουρα θετική εξέλιξη.

Πάντως ουσιαστικά η Αθήνα αυτή την στιγμή συνιστά μια «κερδοφόρα» επένδυση, δεδομένου ότι σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και άρα αποδόσεων, τα ελληνικά ομόλογα μετά και από την εξασφάλιση παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη μοιάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα