Πλεόνασμα, ανάπτυξη και βουρ για εκλογές

Μετά τις αγορές, η σημερινή πιστοποίηση του πλεονάσματος του 2013 εκ μέρους της Eurostat αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο πάζλ της μετά μνημονίου εποχής που επιδιώκει να δημιουργήσει, ενόψει και εκλογών, η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ (σ.σ. αντί του 1,5 δισ.

Ευρώ που αναγνώρισε η τρόικα κι αυτό δεδομένου ότι τα έσοδα από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2013 μεταφέρθηκαν στον τρέχοντα προϋπολογισμό) και η επισημοποίησή του από την ευρωπαϊκή Στατιστική σηματοδοτεί αφενός τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, αφετέρου δε την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να υπάρξει μία δήλωση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας και, σύμφωνα με τις ελληνικής προσδοκίες, τέτοια που να τεκμαίρεται και η επικείμενη ρύθμιση του χρέους. Νωρίτερα, αύριο δηλαδή, η ελληνική πλευρά περιμένει και το πρώτο... ζεστό χρήμα μετά τη συμφωνία με την τρόικα, καθώς το Εuro Working Group αναμένεται να εγκρίνει εκταμίευση περίπου 8,3 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισεκατομμύρια θα φθάσουν στην Αθήνα στις λίγες επόμενες ημέρες.

Σε αυτό τον καμβά, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημα και το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, στο οποίο θα περιλαμβάνονται λεπτομερώς οι άξονες και οι τομείς παραγωγής στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μείωση της ανεργίας τα προσεχή έτη. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου οριστικοποιήθηκαν χθες, σε συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο το προσχέδιο θα παρουσιαστεί και στο Euro Working Group καθώς θα είναι οι χώρες της ευρωζώνης που θα κληθούν να στηρίξουν και χρηματοδοτικά την προσπάθεια.

Η παρουσίαση του σχεδίου στην ελληνική κοινή γνώμη αναμένεται πριν την 5η Μαΐου και ουσιαστικά στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου. Εκτιμάται, δε, ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό χαρτί στα χέρια του Πρωθυπουργού, ο οποίος μετά και τις νέες «αστοχίες» του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ολοένα και περισσότερο ως εφικτή όχι μόνον τη μείωση της ψαλίδας αλλά ακόμη και την πρωτιά της Ν.Δ. στις ευρωκάλπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα