ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ

08:35 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Στον αέρα βρίσκονται οι εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με εφαλτήριο την λειτουργία πιθανότατα από τον Νοέμβριο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ με το Θριάσιο Πεδίο και από εκεί με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε νέα δημοπράτηση του έργου «κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο», το οποίο έχει αποτελέσει χαμένο

στοίχημα των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών είναι η πλήρης ανάπτυξη ζωνών logistics τόσο στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αλεξανδρούπολη, ζήτημα το οποίο έχει ως γνωστών αναδειχθεί σε τροχοπέδη των προσπαθειών για επιτυχή εκμετάλλευση της στρατηγικής θέσης της χώρας μας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και των δυο υποψήφιων επενδυτών, της J&P Άβαξ και της Aegean Oil  στον έκτο κατά σειρά διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου, δεν προχώρησαν σε ουσιαστικό σημείο, με αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα, που έθετε η διαγωνιστική διαδικασία, να ολοκληρωθούν και ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, στο οποίο περιγράφει τις αναγκαίες τροποποιήσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν στο νέο διαγωνισμό, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ΓΑΙΑΟΣΕ διατύπωσε την άποψη ότι χρειάζεται να παραχωρηθεί το σύνολο του εμπορευματικού κέντρου στους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε η πρόταση να δοθούν στους ιδιώτες, όχι μόνο τα 600 στρέμματα του υπάρχοντος διαγωνισμού, αλλά και τα υπόλοιπα 2.000, κυριότητας ΟΣΕ.

Η ανωτέρω πρόταση αποτελούσε και προτροπή των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι υπογράμμιζαν στη ΓΑΙΑΟΣΕ ότι “με τον όρο σύνολο εννοούνται οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις αποθηκευτικές μονάδες, αλλά και το σημείο που θα γίνεται η διαχείριση του rail container terminal”.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να συνδυαστεί η παραχώρηση των αποθηκών του ΟΣΕ στο Θριάσιο (κτίριο Κ1), με την υποστήριξη της χρηματοδότησης του εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών (Τ1, Τ2).

Επίσης, η ΓΑΙΑΟΣΕ πρότεινε στο υπουργείο Υποδομών να μην της παραχωρηθεί το 15% του μετοχικού ποσοστού της εταιρείας εκμετάλλευσης και κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου, έπειτα από τις σφοδρές ενστάσεις που διατύπωσαν, όλοι ανεξαιρέτως, οι υποψήφιοι επενδυτές.

Γενικότερα, οι επενδυτές που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον είχαν επισημάνει εξαρχής ότι το υψηλό κόστος του εμπορευματικού κέντρου το καθιστά ασύμφορο (απαιτεί συνολικές επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα ζήτηση για τόσο μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα