Ούτε ένα «golden boy» στη φυλακή

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι κανείς τραπεζίτης δεν έχει καταδικαστεί -πόσο μάλλον φυλακιστεί- για το ρόλο του στη δημιουργία της κρίσης και επισημαίνει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 περίπου εκατό στελέχη βρέθηκαν στη φυλακή εξαιτίας της κρίσης των αμερικανικών ταμιευτηρίων. Όπως τονίζει, ακόμη κι ο Αλαν Γκρίνσπαν, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του φτηνού χρήματος, αναγνωρίζει ότι πολλές πλευρές της σημερινής κρίσης οφείλονται σε κανονική αισχροκέρδεια.

Η Monde εκτιμά ότι η ατιμωρησία οφείλεται

στην ισχύ του τραπεζικού λόμπι, στην πολυπλοκότητα του συστήματος, αλλά και στο φόβο ότι οι αναταράξεις ενδέχεται να έχουν αρνητική επίπτωση για την απασχόληση. «Η κυρίαρχη σκέψη είναι ότι οι τραπεζίτες είναι χρήσιμοι και ξέρουν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Σάιμον Τζόνσον, καθηγητής στο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Ετσι, οι τράπεζες δεν υφίστανται καμιά κύρωση», πρόσθεσε.

Οι υπέρμαχοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, απαντούν πάντως ότι η ανικανότητα και η απληστία δεν συνιστούν αδικήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα