Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ

Οι Rolling Stones δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο το 1962 από τον πρώτο τους ηγέτη Μπράιαν Τζόουνς. Όπως είχε πει αργότερα ο Τζόουνς το όνομα αυτό το έδωσε, όταν τον ρώτησαν πώς θα λεγόταν το νέο γκρουπ κι εκείνος που εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο, κοίταξε στο πάτωμα, είδε ένα δίσκο του Muddy Waters ο οποίος περιείχε ένα τραγούδι με το όνομα «Rollin' Stone».

Στη συνέχεια όμως την πορεία του γκρουπ καθόρισε η συνεργασία του τραγουδιστή του Μικ Τζάγκερ και του κιθαρίστα Κιθ

Ρίτσαρντς οι οποίοι συνέθεσαν στίχους και μουσικές για τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους . Ο πιανίστας Ίαν Στιούαρτ, ο ντράμερ Τσάρλι Γουάτς και ο μπασίστας Μπιλ Ουάιμαν συμπλήρωσαν μεταγενέστερα τα άλλα μέλη του συγκροτήματος. Ο Ίαν Στιούαρτ απομακρύνθηκε ως επίσημο μέλος του συγκροτήματος το 1963 αλλά συνέχισε να συνεργάζεται με τη μπάντα ως διευθυντής και πιανίστας μέχρι το θάνατό του το 1985.

Οι πρώτες μουσικές συλλογές των Stones ήταν κυρίως covers αμερικανικών μπλουζ και των R&B τραγουδιών. Στις 16 Απριλίου 1964 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Στη συνέχεια το κομμάτι, «(I Can't Get No) Satisfaction», καθιέρωσε τους Stones στη διεθνή ροκ σκηνή.

Αρχίζοντας με την μουσική συλλογή «Aftermath» το 1966 , τα τραγούδια του Τζάγκερ και του Ρίτσαρντς με τη συμβολή του μουσικού πειραματισμού του Τζόουνς, επέκτειναν την υφολογική ευελιξία τους. Ο Τζόουνς πέθανε το 1969 και αντικαταστάθηκε από τον Μικ Τέιλορ, τον οποίο διαδέχτηκε ο Ρον Γουντ το 1974. Ο Ουάιμαν αποσύρθηκε το 1993 και αντικαταστάθηκε από τον Ντάρυλ Τζόουνς, ο οποίος δεν συμμετέχει επισήμως στο συγκρότημα.

Τα άλμπουμ

Το συγκρότημα έχει στο ενεργητικό του 55 μουσικές συλλογές και είχε φτάσει στην κορυφή των βρετανικών και αμερικάνικων top 10 32 φορές. Έχουν πωλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. To Sticky Fingers του 1971 διαδέχθηκαν 8 διαδοχικές μουσικές συλλογές που έφτασαν στο Νο.1 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1989 οι Rolling Stones εντάχθηκαν στο αμερικανικό Rock and Roll Hall of Fame, και το 2004 πήραν την 4η θέση στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone. Κατέχουν επίσης τη 2η θέση στους καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών στο Acclaimedmusic.net.

Κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στην Αμερική το 1969, ο υπεύθυνος των συναυλιών τους Σαμ Γκάτλερ τους παρουσίασε ως την «μεγαλύτερη μπάντα Ροκ εν Ρολ στον κόσμο», ένας τίτλος που έχει παραμείνει έως σήμερα.

Οι Rolling Stones είναι το ροκ συγκρότημα με τα μεγαλύτερα έσοδα στην ιστορία της μουσικής. Οι συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ εκτιμάται ότι ξεπερνάνε τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα