ΝΕΚΡΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Στους εννέα ανέρχεται ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη φυλακή των ΗΠΑ Γκουντάναμο έπειτα και από τη σημερινή ανακοίνωση ότι ένας από τους φυλακισμένους βρέθηκε νεκρός από αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής αίτια.

Στρατιωτικοί ανέφεραν ότι ο κρατούμενος βρέθηκε νεκρός το Σάββατο και πως είναι  ο ένατος που πεθαίνει στη φυλακή αυτή αφότου τέθηκε σε λειτουργία, το 2002. Το όνομα και η εθνικότητά του δεν έχουν αποκαλυφθεί καθώς θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν η κυβέρνηση της χώρας του και η οικογένειά του.

Σημειώνεται

ότι από τους οκτώ κρατούμενους που έχουν πεθάνει στο Γκουαντάναμο οι έξι αυτοκτόνησαν ενώ ο θάνατος των δύο αποδόθηκε σε φυσικά αίτια.

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιον από αυτούς που δικάζονται από το ειδικό στρατοδικείο για εγκλήματα πολέμου, ενώ δεν έγινε επίσης γνωστό αν περιλαμβανόταν στη μικρή ομάδα όσων αναμένουν την αποφυλάκισή τους και την επιστροφή στις πατρίδες τους.

Ο κρατούμενος βρισκόταν στην Πτέρυγα 5, τις εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται όσοι έχουν κατηγορηθεί ότι παρέβησαν τους κανονισμούς της φυλακής. Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν οι στρατιωτικές πηγές,πρόσφατα είχε επιτεθεί σε έναν φρουρό με ένα “κοκτέιλ σωματικών υγρών”. Παλαιότερα έκανε απεργία πείνας και έχασε τόσο πολύ βάρος που οι φρουροί τον σίτιζαν υποχρεωτικά με συμπληρώματα διατροφής αν και ορισμένες φορές έτρωγε μόνος του και φαγητό.

«Την 1η Ιουνίου δήλωσε ότι δεν κάνει πια απεργία πείνας αλλά συνεχίστηκε η ιατρική παρακολούθησή του. Πρόσφατα το βάρος του είχε φτάσει στο 95% του ιδανικού», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η  φυλακή του Γκουαντάναμο ιδρύθηκε προκειμένου να οδηγηθούν εκεί άτομα που οι ΗΠΑ κατηγορούσαν ως μέλη της Αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν ή άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Από τους 779 άνδρες που μεταφέρθηκαν στη φυλακή αυτή σήμερα έχουν απομείνει οι 167.

Keywords
Τυχαία Θέματα