ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Ακόμα περισσότερο θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι κόμματα και εργαζόμενοι, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα χρήματα που θα διατεθούν για τη νέα προεκλογική περίοδο θα είναι ακόμα λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«…Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της συμπιέσεως του κόστους των εκλογών αυτών, σε συνεννόηση βέβαια και με τα πολιτικά κόμματα και με τη διακομματική

επιτροπή». Η φράση κλειδί του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών το προηγούμενο Σάββατο σηματοδοτεί τις εξελίξεις σχετικά με τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στο περιορισμό των δαπανών τους καθώς το κονδύλι που αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο των εκλογών της 6ης Μαΐου. Ο περιορισμός του ποσού  των εκλογικών δαπανών αναμένεται να προκαλέσει μειώσεις και στα ποσά που έλαβαν τα εκλογικά συνεργεία για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ποσό για τη νέα εκλογική αναμέτρηση δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως το σχετικό ποσό καθώς η δαπάνη θα έπρεπε να έχει λάβει την έγκριση και από την τρόικα. Πάντως η εντολή που έχει δοθεί είναι ότι το σχετικό ποσό δεν μπορεί να αυξηθεί, όπως συνέβη στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι  εκλογές της 6ης Μαΐου πλησίασαν σε κόστος τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο σύνολο των δαπανών θα πρέπει να επιτευχθεί μία μείωση της τάξεως του 15%. Μάλιστα σε περίπτωση που εισακουστούν οι προτάσεις για επιπλέον μείωση του προβλεπόμενου κονδυλίου, ενδέχεται η μείωση των δαπανών να χρειαστεί να περιοριστεί πάνω από το 20% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι μεγάλοι χαμένοι για άλλη μια φορά αναμένεται να είναι όσοι εργαστούν για τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς οι υπόλοιπες δαπάνες που σχετίζονται με τις εκλογές αφορούν κόστη που δεν μπορούν να υποστούν σημαντικές περικοπές. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου απασχολήθηκαν κατά 45% λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς η εντολή που είχε δοθεί ήταν να λάβουν το επίδομα μόνο όσοι πραγματικά εργάζονται  για την προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών. Το επίδομα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για τις πρώτες εκλογές κυμαίνεται  από τα 100 ευρώ μέχρι και τα 2000 ευρώ.  Μόνο σε  ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρχαν τμηματάρχες και διευθυντές που εργάστηκαν υπερωριακά για τις εκλογές το ποσό ξεπέρασε τα 2000 ευρώ.

Αναλυτικότερα μεικτές οι αποδοχές ήταν για τους δημοτικούς υπαλλήλους περίπου στα 100 ευρώ, για τους αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες 135 ευρώ, για τους υπαλλήλους υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου 330 ευρώ, για τα στελέχη του ελεγκτικού συνεδρίου 330 ευρώ, για τους δικαστικούς υπαλλήλους 600 ευρώ, για τους εργαζόμενους του υπουργείου Δικαιοσύνης 100 ευρώ, οι Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί

Keywords
Τυχαία Θέματα