Κρίθηκε η μάχη του Στάλιγκραντ

Στη Μάχη του Στάλινγκραντ που καλύπτει χρονικά μια περίοδο από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 Φεβρουαρίου 1943 στα περίχωρα και στο κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ (Βόλγκογκραντ) υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 1.500.000 στρατιώτες και πολίτες. Τον Νοέμβριο του 1942, το 90% του Στάλινγκραντ ήταν ερείπια και βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Γερμανών. Τα μόνα κτίρια που απέμεναν όρθια ήταν κάποια εργοστάσια που τα κρατούσαν με λύσσα οι αμυνόμενοι για τις ανάγκες του ανεφοδιασμού τους.

Στις 19 του μήνα οι Σοβιετικοί εκδήλωσαν την καθοριστική αντεπίθεση τους με την κωδική ονομασία «Ουρανός»,

ένα σχέδιο που είχαν καταστρώσει οι στρατηγοί Γκιόργκι Ζούκοφ και Αλεξάντρ Βασιλιέφσκι και προέβλεπε την προσβολή των εφεδρικών δυνάμεων της 6ης Στρατιάς, που τη συγκροτούσαν στρατιώτες των συμμαχικών χωρών των Άξονα:  Ιταλοί, Κροάτες, Ρουμάνοι, Ούγγροι, αλλά και ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών.

Η σοβιετική αντεπίθεση εκδηλώθηκε με τρεις στρατιές υπό τον στρατηγό Νικολάι Βατούτιν και σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Οι Γερμανοί εγκλωβίστηκαν και μέσα σε μια περιοχή λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων βρέθηκαν περικυκλωμένοι 250.000 στρατιώτες. Οι Σοβιετικοί ζήτησαν από τους Γερμανούς να παραδοθούν με ευνοϊκούς όρους. Όμως η διαταγή του Χίτλερ ήταν επίθεση μέχρις εσχάτων. Μια αερογέφυρα που στήθηκε για τον ανεφοδιασμό των εγκλωβισμένων γερμανικών δυνάμεων κατέληξε σε οικτρή αποτυχία. Η σοβιετική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 490 αεροπλάνα της «Λουφτβάφε».

Η μάχη κρίθηκε οριστικά στις 2 Φεβρουαρίου 1943, όταν ο στρατάρχης Φον Πάουλους αναγκάστηκε να παραδοθεί, την ώρα που οι Σοβιετικοί πολιορκούσαν το  αρχηγείο του. Ο Φον Πάουλους ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που αναγκάστηκε να παραδοθεί στην ιστορία του γερμανικού στρατού. Μαζί του παραδόθηκαν 22 στρατηγοί και οι εναπομείναντες 91.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς.

Οι απώλειες για τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους ανήλθαν σε 800.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι Σοβιετικοί από την πλευρά τους είχαν μεγαλύτερες απώλειες: 478.741 νεκρούς και 650.000 τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες.

H Μάχη του Στάλινγκραντ έκρινε την πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης, ταπείνωσε τον Χίτλερ και τη γερμανική πολεμική μηχανή και καθόρισε την έκβαση ολόκληρου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα