ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Φαρμακολόγοι και λογομάχοι

Πάντα στη Βουλή, σε κάθε Βουλή, οι παρατάξεις εκφράζονται πολεμιστί, είτε πρόκειται για την κυβερνώσα παράταξη είτε για την σκιώδη κυβέρνηση της αντιπολίτευσης που, καταδικασμένη σε αδράνεια, βρίσκει τρόπο να ξεθυμάνει σε βάρος του αντιπάλου. Η λογομαχία, η λογοτριβή, οι αντεγκλήσεις (και ο γραφιδοπόλεμος στον Τύπο) είναι συμπεριφορές νόμιμες αλλά μέχρι ενός σημείου. Άρα το ζητούμενο είναι το «σημείο» που αν υπερκεραστεί η Βουλή των αντιπροσώπων καταντά θηριοτροφείο.

Μετά την αποκόλληση, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή με δυναμισμό, με συνεχή κορ α κόρ κατά του Τσίπρα, βαφτίζοντας την παράταξη του «λόμπι της δραχμής», όπερ σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν θα πασχίσει να ασκήσει κριτική, αλλά ότι θα σκοπεύει πάσα απόφαση με αληθινά πυρά. Το επιχείρημα πάντως που αφορούσε τους (γνωστούς άγνωστους) που μετέφεραν τα κεφάλαιά τους σε ελβετικές τράπεζες αναμένοντας την ελληνική «αποσοβιοτεποίηση» είναι ισχυρό παρά την ασάφειά του.

Ο Τσίπρας εκφράζεται με το πικρό αίσθημα του αδικημένου, αυτού που απώλεσε την εξουσία, άρα του πολιτικού που μπορεί να εκφράζεται μέσα στη Βουλή όπως στις προεκλογικές ομιλίες του. Με άλλα λόγια η αντιπολίτευσή του έδειξε ότι δεν θα είναι ούτε κατά διάνοια συμβουλευτική, απεναντίας θα απευθύνεται στον αντίπαλο με προεκλογικό φλέγμα και όχι με προβιβασμένη νοημοσύνη αρχηγού. Άλλωστε αυτός ο νεαρός – συμπαθής στη φυσιογνωμία και στη ρητορική του – επιμένει στον καταγγελτικό του λόγο υποκρινόμενος τον άνθρωπο που τον πνίγει το δίκιο του, έστω κι αν πολλά από τα τρανταχτά πρόσωπα της παράταξής του θα ήθελε να τα δει στρατευμένα στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Αν τώρα θέλουμε να επαινέσουμε έναν πολιτικό της Αριστεράς που έπαιξε συνετά τον ρόλο του, αυτός είναι χωρίς καμιά αμφιβολία ο Φώτης Κουβέλης. Κέρδισε την εύνοια του κόσμου (με 70% υπέρ), πίστεψε στον εαυτό του και, ανάμεσα σε Βενιζέλο και Σαμαρά, μπορεί να παίξει τον ρόλο ισορροπιστή χωρίς να παίζει θέατρο. Διόλου τυχαίο ότι ο Τσίπρας επεχείρησε να ταυτίσει τη ΔΗΜΑΡ με το ΛΑΟΣ. Ο Σπύρος Λυκούδης, Γραμματέας του Κόμματος και βουλευτής επικρατείας, έδωσε τη σωστή απάντηση : το έργο «υπεύθυνη αντιπολίτευση» κατέβηκε. Πήγε στα προσεχώς…»

Keywords
Τυχαία Θέματα