ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

08:30 4/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο Νίτσε και οι γυναίκες

Ο ιδιωτικός βίος πολλών διάσημων φιλοσόφων ουδεμία σχέση είχε με το περιεχόμενο της φιλοσοφίας τους. Μάλιστα στην περίπτωση του Νίτσε όπου η «θέληση της δύναμης», η « αιώνια επιστροφή», ο «υπεράνθρωπος», το «πέραν του καλού και του κακού», ο «αντίχριστος» κτλ αποτέλεσαν το εσώτερο περιεχόμενο της κοσμοθεωρίας του, δύσκολα υποψιάζεται κανείς ότι ο άνθρωπος Νίτσε δεν ήταν οχι ενσάρκωση, αλλά ούτε κάν απόμακρο παράδειγμα των όσων έγραψε. Σε ένα όμορφο βιβλίο του Μάριο Λέι που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του», μετ. Ηλία Κρίππα, Μελάνι, ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει το ερωτικό σύμπλεγμα που δεν άφησε τον Νίτσε να έχει φυσικές και σαρκικές σχέσεις σχεδόν με καμιά γυναίκα.

Ηταν ανέραστος ο συγγραφέα του Ζαρατούστρα; Ενας ανίκανος που δεν τόλμησε ποτέ να συνάψει σαρκικές σχέσεις με κάποια απο τις πολυάριθμες θαυμάστριές του; Ειναι μαρτυρημένο οτι στη Λειψία, στη Γένοβα ή στη Νίκαια θα πρέπει να κόλλησε σύφιλη απο κάποια πόρνη, αρρώστια που τον συνόδευσε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του και τον έστειλε τελικά στον τάφο. Οπως ξέρουμε πάρα πολλοί συγγραφείς του ρομαντισμού – όπως και στην Ελλάδα αλλωστε – μολύνθηκαν απο την ασθένεια καταλήγοντας αυτόχειρες ή τρελοί. Ο Νίτσε ηταν ένα τρανταχτό παράδειγμα.

Οπως ξέρουμε, στον Ζαρατούστρα ο Νίτσε έγραψε το περίφημο : Αν πηγαίνεις στις γυναίκες μην ξεχνάς το μαστίγιο! Με τη διαφορά οτι δεν ξέρουμε ποιός ή ποιά κρατούσε το μαστίγιο. Το βέβαιο είναι οτι απο παιδί ακόμη βρέθηκε υπο της αυστηρή επιστασία εξι γυναικών : μητέρας, αδελφής, γιαγιάς, δυό ανύπανδρων θείων, και της οικιακής βοηθού της οικογένειας. Αρα ανατράφηκε χωρίς ανδρική επιτήρηση και, δεδομένου οτι ηταν γιός πάστορα, μέσα σε αυστηρή ατμόσφαιρα χριστιανικής καθοδήγησης.

Η σχέση του με τον Βάγκνερ και την Κοζίμα πιθανότατα αποτελεί την πιο ενδεικτική περίπτωση ερωτικής έλξης, απογοήτευσης, εχθρότητας και τελικής καταφυγής στο μίσος και στην μνησικακία. Ο Βάγκνερ (που είχε κάνει τρία εξώγαμα με την Κοζίμα προτου την πατρευτεί) ηταν ο πιο ρεαλιστήςε ψυχολόγος του νεαρού Νίτσε : αν δεν έχεις γυναίκα κλέψε μία! Πως όμως; Ολες του οι γνωριμίες με γυναίκες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατέληγαν στην ίδια κατάσταση : έξαρση ερωτικών αισθημάτων, όρκοι και αφοσιώσεις, αλλά ουδέποτε σαρκικές κατακτήσεις. Ενώ οι γυναίκες έλκονταν απο τη φήμη και το πνεύμα του νεαρού καθηγητή, όταν ερχόταν η στιγμή των στενότερων σχέσεων, οι ερωμένες πλατώνιζαν και στρέφονταν αλλού. Η σχέση με την Κοζίμα, με την Μαλβίντα φον Μάιζενμουγκ και τη Λου Σαλομέ – οι πιο σοβαρές γνωριμίες της ζωής του – κατέληξαν όλες με αισθήματα προστατευτισμού, πνευματικής φιλίας και τελικά ψυχρότητας.

Ο Βάγκνερ, ωμός και χυδαίος όταν χρειαζόταν, υπέδειξε στον γιατρό του Νίτσε οτι ο νεαρός καθηγητής εύρισκε καταφύγιο στον αυνανισμό. Συνάμα άφηνε υποψίες οτι ο Νίτσε κατακτούσε τις γυναίκες μόνο κατά φαντασία και πιθανώς οτι έρρεπε προς τους άνδρες. Αρα το ζήτημα που αφήνουν μετέωρο οι βιογράφοι είναι το κατά πόσ

Keywords
Τυχαία Θέματα