Κληρώνει για ΕΡΤ – Αμυντικά Συστήματα

Με το αγκάθι των απολύσεων στο Δημόσιο καλείται να ασχοληθεί άμεσα η τρικομματική κυβέρνηση. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα είναι αυτοί που θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις, καθώς όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Μανιτάκη με την τρόικα από τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των περιφερειακών οργανισμών – ΝΠΙΔ

δεν αθροίζονται περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι.

Η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε, μόλις προ 2 μηνών, η Αθήνα για την απόλυση 2.000 υπαλλήλων τις προσεχείς εβδομάδες, επιπλέον 2.000 μέχρι το Δεκέμβριο και, τέλος, άλλων 11.000 κατά τη διάρκεια του 2014. Από ποιούς οργανισμούς θα προκύψουν οι απολύσεις – πρόωρες συνταξιοδοτήσεις της πρώτης, επείγουσας φάσης θα το κρίνουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε σύσκεψή τους, προσεχώς.

Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 900 υπάλληλοι από τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ) χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, από αυτές να υπάρξουν ακόμη περισσότερες απολύσεις. Και βέβαια στο επίκεντρο βρίσκεται και η ΕΡΤ από τις καταργήσεις διευθύνσεων και περιφερειακών σταθμών της οποίας αναζητούνται περίπου 600 προς αποχώρηση. Δεν αποκλείεται το μάρμαρο να πληρώσουν και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Στο τραπέζι, όπως έγραψε το matrix24.gr, υπάρχει και πρόταση για επανεκκίνηση της εταιρείας, στο πρότυπο της Ολυμπιακής. Με άλλα λόγια, η ΕΡΤ ως έχει θα κλείσει και στη θέση της θα δημιουργηθεί μία νέα, μικρότερη και πιο παραγωγική εταιρεία με μέρος των παλαιών εργαζόμενων και προσθήκες νέων. Σε αυτή την περίπτωση, οι απολύσεις – δηλαδή όσοι δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους – ενδεχομένως να αφορούν και το 50% του προσωπικού που σήμερα προσεγγίζει τις 2.800 άτομα.

Εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει στην απόφαση αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, οι αντιδράσεις θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες. Όχι μόνον από το προσωπικό, που σήμερα συνεδριάζει σε έκτακτη γενική συνέλευση, αλλά και από την αντιπολίτευση, καθώς ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση συνδέοντας όσα τυχόν συμβούν στην ΕΡΤ με τη ρητορική του εναντίον της διαπλοκής των καναλαρχών. Αντιδράσεις εκδηλώνονται ήδη και από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Για κάποιους, πάλι, μία πολιτική σύγκρουση επί της ΕΡΤ μόνον θετικά θα έχει για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, δυστυχώς, η δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα έχει υποφέρει από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό, την απαξίωση και την πολεμική για το τέλος υπέρ ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πλέον έχει απολέσει τα περισσότερα από τα ερείσματά της στην κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα