Καλπάζει η ανεργία στους ναυτικούς

Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ήταν στο 26,8% τον Οκτώβριο του 2012. Πάντως οι αριθμοί έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις που έχει εκφράσει η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τη ναυτιλία έναν από τους κλάδους που θα στηριχθεί η χώρα για τη καταπολέμηση της ανεργίας. Η ανεργία στον κλάδο μεγαλώνει σταθερά κάθε μήνα, αφού το Νοέμβριο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ναυτικών ήταν 4.046, και τον Οκτώβριο 3.724. Επίσης τον Αύγουστο του 2012, στον καλύτερο μήνα για ναυτική εργασία ειδικά στην επιβατηγό ναυτιλία οι άνεργοι ναυτικοί είχαν φτάσει τους 3.166, όταν τον Αύγουστο του 2008 ήταν μόλις 506.

Η

αύξηση της ανεργίας στο ναυτικό κλάδο, έχει προβληματίσει πολύ την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία η οποία θεωρεί ότι με τις νέες διατάξεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας για την ακτοπλοΐα, ο αριθμός των άνεργων ναυτικών θα ανέβει πολύ.

Ρίχνουν τις άγκυρες αύριο Πέμπτη

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΠΝΟ για να εξηγήσει τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση αύριο Πέμπτη, ζητήθηκε η άμεση ανάκληση του σχεδίου νόμου. Όπως σημείωσε ο γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, το σχέδιο νόμου του υπουργείου αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους ναυτικούς. Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γ. Βλάχος σημείωσε ότι με τις πολιτικές που ακολουθούνται θα σβήσει η ναυτική παράδοση της χώρας. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογιώργος ανέφερε ότι με τις διατάξεις που σχεδίου, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες θα απασχολείται το 35% των πληρωμάτων που εργάζονται σήμερα. Ο δε πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των ναυτικών, αλλά όλων των Ελλήνων και θα πρέπει η ΠΝΟ να το αναδείξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα