Κακή χοληστερόλη και καρκίνος «πάνε πακέτο»

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Reports.

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα περισσότερα από τα κύτταρα στο σώμα μένουν ενωμένα μεταξύ τους, επειδή έχουν μόρια στις επιφάνειές τους που ονομάζονται ιντεγκρίνες και τα οποία έχουν ιδιότητες όπως το «βέλκρο». Κατά τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι ιντεγκρίνες βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να ξεφύγουν από όγκους και να εγκατασταθούν αλλού στο σώμα. Έτσι, ένα σημαντικό ζήτημα στην έρευνα για τον καρκίνο είναι το πώς μπορούμε να

μπλοκάρουμε τις ιντεγκρίνες, έτσι ώστε να σταματήσουν τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλώνονται. Έχουν γίνει πρόοδοι στην δημιουργία ορισμένων ουσιών που αναστέλλουν την ιντεγκρίνη, αλλά δεν είναι κατάλληλες για κλινική χρήση, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες αυτής της νέας έρευνας.

Αυτό που εντόπισαν είναι ότι η κακή χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL) ελέγχει τη διακίνηση των ιντεγκρινών, και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες για την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να κυκλοφορούν και να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Όπως αποδείχτηκε, υψηλά επίπεδα της κακής χοληστερόλης φαίνεται να βοηθούν τις ιντεγκρίνες στα καρκινικά κύτταρα να κινούνται, και, αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα της καλής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL) κρατούν τις ιντεγκρίνες στο εσωτερικό των κυττάρων.

Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η εξομάλυνση των επιπέδων της χοληστερόλης θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να επηρεάσουμε τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων και την εισβολή τους σε νέα, υγιή κύτταρα.

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα