ΙΡΑΚ:ΑΓΟΡΕΣ ΡΩΣΙΚΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΞΙΑΣ 4,2 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ

Στην υπογραφή συμβολαίων για την αγορά οπλισμού από τη Ρωσία αξίας τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ προέβη το Ιράκ φέτος σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα. Έτσι η Ρωσία γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ιράκ μετά τις ΗΠΑ.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα κυβερνητικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες την ώρα που ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ

συναντάται με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αντιταχθεί ανοικτά στην στρατιωτική εισβολή υπό την διεύθυνση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, αλλά έκτοτε η Μόσχα έχει επιδιώξει και συνάψει συμφωνίες με την Βαγδάτη και οι συμφωνίες αυτές σημαίνουν πως το Ιράκ είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Οι συμφωνίες συνήφθησαν τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι συμβάσεις αξίας 4,3 δισεκ. δολαρίων είχαν ήδη συμφωνηθεί πριν από την επίσκεψη του Μάλικι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτές περιλαμβάνονται μια συμφωνία για την αγορά από το Ιράκ 30 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NE και 42 αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πυραύλων Pantsir-S1.Όπως μεταδίδει το BBC συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και άλλων οπλικών συστημάτων.

Η Ρωσία έχει παραδώσει οπλικά συστήματα αξίας 12 δισεκ. δολαρίων και συνήψε νέα συμβόλαια αξίας 3,7 δισεκ. δολαρίων το 2011, σύμφωνα με το ινστιτούτο αμυντικών μελετών και μελετών για ζητήματα ασφαλείας CAST.

Keywords
Τυχαία Θέματα