ΙΔΟΥ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΑΕΚ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΥΕΦΑ

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στην ιστορία της ΑΕΚ, έχουν γραφτεί τόσα πολλά. Ούτε να αναφερθεί στο δράμα των οπαδών της ιστορικής και δοξασμένης αυτής ομάδας, και μόνον ο υποβιβασμός από την Α’ Εθνική το περιγράφει. Και φυσικά βρίσκω λάθος όλη τη συζήτηση που γίνεται περί εξυγίανσης της ΑΕΚ μέσω της Γ’ Εθνικής.

Το θέμα δεν είναι μόνο να γλιτώσει τα χρέη η ομάδα,

αλλά να μην αναγκαστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια να είναι εκτός της αφρόκρεμας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να μην παίζει με τον Τηλυκράτη και τον Βύζαντα, αλλά από φέτος κιόλας με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και ακόμη καλύτερα και στην Ευρώπη.

Μπορεί να συμβεί αυτό; Και να διαγράψει δηλαδή τα χρέη της και ταυτόχρονα, αν και έχει υποβιβασθεί, να παίζει από του χρόνου στην Α’ Εθνική, αλλά και στο ΟΥΕΦΑ; Παράξενο; Ναι. Μπορετό; Επίσης ναι. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχει ένας ανορθόδοξος τρόπος, που όμως είναι καθόλα νόμιμος. Και αυτόν πρέπει να επιλέξουν όσοι ενδιαφέρονται και αγαπάνε πραγματικά την ΑΕΚ.

Κι αυτός ο τρόπος είναι ο εξής: Υποβιβαζόμενη η ΑΕΚ να δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στη Β’ Εθνική. Αυτομάτως θα υποβιβασθεί στη Γ’ Εθνική. Διαγράφεται από το μητρώο των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών και παίρνει το μητρώο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Μέχρι εδώ καλά, και το υποστηρίζουν πολλοί, αφού το κέρδος της θα είναι η διαγραφή του χρέους 78, αν δεν κάνω λάθος, εκατ. ευρώ.

Η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ είναι να βρει μια ομάδα της Α’ εθνικής, μια ΠΑΕ που θα αγοράσει, έναντι κάποιου τιμήματος, το μητρώο της ερασιτεχνικής. Ένας καλός νομικός που γνωρίζει άριστα το εμπορικό δίκαιο, και ιδιαίτερα αυτό που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες, μπορεί να τους υποδείξει επακριβώς όλες τις διαδικασίες και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν.

Το άριστο σενάριο για την ΑΕΚ θα ήταν η ΠΑΕ που θα αγοράσει το μητρώο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ να έχει εξασφαλίσει την έξοδο της στην Ευρώπη. Στην περίπτωση αυτή η ΑΕΚ θα μπορούσε να παίξει και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι η ΠΑΕ που απορροφά την ΑΕΚ είναι ο Ατρόμητος.

Και λέω ο Ατρόμητος επειδή έχει εξασφαλίσει την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ, η Φιλαδέλφεια είναι κοντά στο Περιστέρι, ο πρόεδρος του λέγεται ότι τρέφει φιλικά αισθήματα για την ΑΕΚ, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ και πιθανότατα σχετίζεται και με τον ιδιοκτήτη της AEGEAN Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να συνδράμει, έστω και ως τριτεγγυητής, στη συμφωνία.

Η συγχώνευση Ατρομήτου-ΑΕΚ συμφέρει και τον Ατρόμητο αφού αυτομάτως, πέραν του έμψυχου υλικού και της «βαριάς σαν ιστορία» φανέλα της ΑΕΚ, αποκτά και χιλιάδες φιλάθλους για το γήπεδο κάθε Κυριακή και εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς σε όλη την Ελλάδα. Από ομάδα μιας περιοχής της Αττικής, γίνεται ομάδα ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Εξάλλου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΕ Ατρόμητος, μπορεί το νέο σχήμα, σύμφωνα πάντα με το νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, ν’ αλλάξει η ονομασία και από Ατρόμητος-ΑΕΚ να γίνει ακόμη και σκέτο ΑΕΚ. Μέχρι και νέο γήπεδο θα μπορούσαν φτιάξουν και να λύσουν έτσι και το πρόβλημα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Νομίζω πως εφόσον τα πλεονεκτήματα όλης αυτής της κίνησης εξηγηθούν επαρκώς θα γίνουν ασμένως δεκτά και από τους οπαδούς του Ατρομήτου και της ΑΕΚ αφού και οι δύο θα έχουν να κερδίσουν. Σε κάθε δε περίπτωση το νέο σχήμα θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό έναντι των δύο άλλων ομάδων του πάλαι ποτέ ΠΟΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή των συγχωνεύσεων και μακάρι και άλλες ομάδες, κατ’ αρχήν τοπικά όμορες, να το επιχειρούσαν.

Βέβαια το παραπάνω σενάριο έχει έναν κίνδυνο. Θα πολεμηθεί λυσσαλέα και με κάθε τρόπο, ακόμη και με «οργανωμένες» αντιδράσεις δήθεν φανατικών οπαδών και των δύο ομάδων, από όσους άσκησαν διοίκηση στην ΑΕΚ. Και τούτο επειδή τα χρέη της ΠΑΕ θα προσωποποιηθούν και θα περάσουν σ’ αυτούς. Όμως αυτό νομίζω πως λίγο θα πρέπει να ενδιαφέρει τους αγνούς και τίμιους οπαδούς της ΑΕΚ.

Αντί να βασανίζεται η ιστορική ομάδα, ας τιμωρηθούν αυτοί που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους την έφεραν σ’ αυτό το χάλι. Και μόνον τα όσα ακούγονται για την κακοδιαχείριση που ασκήθηκε και για τα ωφελήματα που είχαν κάποιοι διοικούντες, είναι αρκετά για να τιμωρηθούν και να πληρώσουν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν είμαι οπαδός της ΑΕΚ. Είμαι «γαύρος». Την ΑΕΚ όμως την συμπαθώ. Ίσως για την ιστορία της. Ίσως για τον κόσμο της. Ίσως για μερικούς από τους παιχταράδες που έδωσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ίσως γιατί είναι «ριγμένη» από το …σύστημα. Όμως ο πιο ουσιαστικός λόγος, που διατυπώνω δημόσια αυτή την πρόταση, είναι για τον αεκτζή φίλο μου Γιώργο Κατσιφάρα. Καντήλι στη μνήμη του. Αν με ρωτούσε ο Γιώργος, αυτά θα του έλεγα να πάει να πει στον «Τίγρη». Όπως με είχε ρωτήσει και πριν από χρόνια –«τι να πω στον Βασίλη (Σαραντίτη) και τον Δημητράκη (Μελισσανίδη)»- και του είχα πει τι έπρεπε, νομικοπολιτικά, να γίνει για τα τότε προβλήματα που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην ΑΕΚ. Τα είπε, αλλά δεν έγινε τίποτε. Ελπίζω να γίνει σήμερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα