Η Ουκρανία απομακρύνει τα στρατεύματα από τη Κριμαία

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να αποσύρει το σύνολο των ουκρανικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας, εξαιτίας των απειλών των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των μελών των ουκρανικών δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της ουκρανικής ναυτικής βάσης κοντά στην Φεοντόσια, ο κ. Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης και Ασφαλείας ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας για την αναδιάταξη των

στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και την απομάκρυνση των οικογενειών τους.

Λίγα λεπτά αργότερα, τις ανησυχίες του για την κατάσταση στην Ουκρανία εξέφρασε μέσω Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.«Είμαι πολύ ανήσυχος σχετικά με την Ανατολική Ουκρανία. Θα συναντήσω τους συναδέλφους μου υπουργούς Εξωτερικών στην Χάγη για να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα και τις σχέσεις μας με την Ρωσία», έγραψε ο Χέιγκ.

Στην Κριμαία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου βρίσκεται στην Κριμαία για να επιθεωρήσει κυρίως τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σόιγκου είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που μεταβαίνει στην ουκρανική χερσόνησο μετά την ένωσή της με τη Ρωσία.

Όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες της Κριμαίας είτε θα ενταχθούν στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων είτε θα εγκαταλείψουν τη χερσόνησο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία πέρασαν στην πλευρά της Ρωσίας ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Τεμιργκάλιεφ.

Ομπάμα: Ουάσινγκτον και Ευρώπη θα επιβάλουν το «τίμημα» στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι «ενωμένες» για να επιβάλουν το «τίμημα» στη Ρωσία, κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στην Ολλανδία, τη Δευτέρα.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Άμστερνταμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε στην Ολλανδία για μία σειρά διεθνών συναντήσεων κορυφής, μία από τις οποίες, η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7, θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Το ΝΑΤΟ παραμένει η πιο ισχυρή και αποτελεσματική συμμαχία στην ιστορία της Ανθρωπότητας και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ απέναντι στη συλλογική μας άμυνα», είπε.

Κέρι: Να μην αλλάξει η Ρωσική στάση για τα χημικά της Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει η κρίση στην Κριμαία να μην βλάψει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ελπίζω οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν τη Ρωσία να γίνει εταίρος στην προσπάθεια αυτή, να συνεχίσουν να ισχύουν», είπε ο Κέρι από τη Χάγη, όπου αναμένεται να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7. «Αυτό είναι σπουδαιότερο απ΄ό,τι είναι οι χώρες μας, είναι μια παγκόσμια πρόκληση», πρόσθεσε.

Ανησυχεί η Ρουμανία

Η κατάσταση στην Κριμαία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια στη Ρουμανία από το 1989, αλλά είναι επίσης ευκαιρία για επιστροφή της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εγγύτερα στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

«Νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια της Ρουμανίας και της περιοχής από το 1989… Προφανώς είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να είμαστε στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι όποιος κι αν είναι ο κίνδυνος, όσο μεγάλος κι αν είναι, δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε σε μία πολύ σημαντική πολιτική και στρατιωτική οικογένεια», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα