Η αμαζόνα Αντζελίνα Τζολί

Δεν είναι και πολύ γνωστό το γεγονός ότι οι μυθικές αμαζόνες, πολεμίστριες από κούνια με ειδική απόδοση στο τόξο, έκοβαν το ένα τους στήθος για να διευκολύνονται στις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Ως νέα αμαζόνα, η Τζολί ακολούθησε τις αρχέγονες φίλες της προκαλώντας πραγματικό σεισμό στις τάξεις των γυναικών του πλανήτη. Η θυγατέρα του ηθοποιού Γιον Βόιτ, μετά από δεκαετή ψυχρότητα με τον πατέρα της, συμφιλιώθηκε μαζί του και τον συγκίνησε τα μάλα με τον τρόπο που χειρίστηκε αυτό το τόσο προσωπικό της ζήτημα. Στα 37 της, η

ντίβα του σινεμά, με μητέρα που άφησε αυτόν τον κόσμο στα 56 της λόγω καρκίνου των ωοθηκών, φαίνεται πως έγινε πρότυπο για την κόρη: καλύτερα μαστεκτομή και ζωντανή μητέρα των παιδιών της, δικών της και υιοθετημένων, παρά με ακέραιο στήθος που σημαίνει, στην περίπτωσή της, περιορισμένα όρια ζωής.

Προφανώς το διαφημισμένο μέχρι τα πέρατα του κόσμου ζεύγος για την ομορφιά του, καθότι αμφότεροι, τόσο η Τζολί όσο και ο Πιτ, είναι διάσημα κινηματογραφικά πρόσωπα, διακηρύσσοντας την μαστεκτομή ως προτιμότερη από την ακεραιότητα (που πιθανότατα οδηγεί στο θάνατο), έκαναν μιαν ιδιάζουσα επανάσταση. Μια κούκλα άνευ στήθους μπορεί να γίνει δεχτή από την κοινή γνώμη; Όσο για τα συζυγικά μυστικά του ζεύγους είναι ευκόλως εννοούμενα ως εκ τούτου λοιπόν παραλείπονται. Άλλωστε ο Πιτ, υποδειγματικός σύζυγος με μια αρμαθιά παιδιά, θέτει την οικογένεια σε απόλυτη προτεραιότητα. Αυτολεξεί : «Αυτό που θέλω είναι να ζήσει η γυναίκα μου ως τα βαθιά γεράματα με καλή υγεία μαζί μου και με τα παιδιά μας. Η μέρα της επεμβάσεως είναι ευτυχισμένη μέρα για όλη μας την οικογένεια. Φυσικά η γυναίκα μου θα μπορούσε να κρατήσει το ζήτημα μυστικό. Αλλά για την ίδια ήταν πολύ σημαντικό να μοιραστεί την ιστορία και να καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν χρειάζεται να θεωρηθεί ως κάτι τρομακτικό. Ακριβέστερα, μπορεί κάλλιστα να είναι μια θετική εμπειρία, ένα γεγονός με άλλα λόγια που δίνει δύναμη τόσο την γυναίκα μου όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας».

Από ρεαλιστική πλευρά, οι χειρουργοί φρονούν ότι η στάση της Τζολί –συν τη φήμη της – θα ασκήσει τεράστια και θετική επίδραση στις γυναίκες. Με απλά λόγια : μπορεί η ομορφιά να λαβωθεί, αλλά η ζωή θα κερδίσει σε μάκρος και σε φρόνηση. Όσο για για το ανθρωποκτόνο γονίδιο BCRA 1 έδειχνε κίνδυνο 87% για εμφάνιση καρκίνου του μαστού και 50% καρκίνου των ωοθηκών.

Όσο η ζωή κινδυνεύει γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Και ασφαλώς πιο περίπλοκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα