«Φήμες η κατάργηση του 8ώρου»

Με την απόσυρση της διάταξης στην ουσία η κυβέρνηση διαγράφει από το άρθρο 103 τη φράση περί 8ωρου και του μηνιαίου χρόνου εργασίας (σ.σ. 25 ημέρες). Έτσι ο εργοδότης με τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ, δύναται πλέον να απασχολεί τον εργαζόμενο για περισσότερες των 8 ωρών ενώ καταργούνται και οι υπερωρίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίστηκε χθες πως δεν τίθεται θέμα

αλλαγής ή κατάργησης του 8ωρου και διευκρίνισε πως, η απάλειψη του άρθρου έγινε για καθαρά νομικούς λόγους «μετά από σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας».

Όσον αφορά στο υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά και ως ανυπόστατες φήμες και διαρροές τα περί κατάργησης του 8ώρου και τονίζει ότι: «Η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

«Με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ( άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.

Επομένως, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα