ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σχέδιο ικανό να πείσει τις αγορές και τους επενδυτές, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμμαζέψει τα του οίκου της, αναμένεται να παρουσιάσουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης, στη Σύνοδο Κορυφής.

Το σχέδιο, γνωστό κι ως σχέδιο των «τεσσάρων»,  Ντράγκι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάι, προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της ευρωζώνης καθώς και την έκδοση ευρωομολόγου.

Με την ολοκλήρωση των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία και το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο σαφώς πιο ξεκάθαρο, οι 4 ηγέτες, όπως αναφέρουν οι New York Times, αναμένεται να παρουσιάσουν το σχέδιο για την ευρωζώνη που θα βασίζεται στα εξής σημεία:

διασφάλιση της σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα,αποφυγή ενός τραπεζικού ντόμινο (bank run) λόγω της κρίσης χρεών,μείωση των κανονιστικών περιορισμών και της γραφειοκρατίαςμείωση της ανεργίας που αποτελεί μείζον πρόβλημα για αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο θα επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης της πρότασης για εγγύηση καταθέσεων (deposit insurance program), ώστε να αρθεί οποιαδήποτε αμφιβολία για την ασφάλεια των καταθέσεων. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η εκροή κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και ιδίως των xωρών του Νότου.Το επόμενο βήμα του σχεδίου είναι η αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority) από την ΕΚΤ.

Το τρίτο βήμα θα περιλαμβάνει μια δραστική περικοπή στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών με τη ρήτρα ότι αυτό δεν θα συμβεί στα κονδύλια κοινωνικής πολιτικής.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρεται επίσης στο σχέδιο και κάνει λόγο την υιοθέτηση light ευρωομολόγων. Τα συγκεκριμένα ευρωομόλογα θα έχουν μικρή διάρκεια ωρίμανσης, περιορισμένο όγκο, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν κάθε χώρα μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσοστού του ΑΕΠ της.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης, τη δημιουργία μιας θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα ελέγχει την τήρηση της νέας αυτής «οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών».

Keywords
Τυχαία Θέματα