Ελληνικές προσδοκίες στην Anuga

Προσκεκλημένος στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ANUGA είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Τσαυτάρης θα έχει σειρά επίσημων επαφών και συγκεκριμένα α) θα συναντηθεί με τον Γερμανό Υπουργό Γεωργίας του κρατιδίου της Ρηνανίας και Βεστφαλίας κ. Γιοχάνες Ρέμελ β) θα συνομιλήσει με εκπροσώπους του Τύπου για την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού και τις στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας του ΥπΑΑΤ,

γ) θα παραχωρήσει συνέντευξη στη σημαντικότερη εφημερίδα του κλάδου των τροφίμων και ποτών «Lebensmittel Zeitung» και τέλος δ) ο κ. Τσαυτάρης θα έχει συνάντηση με τους διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης του Ντίσελντορφ για την ενσωμάτωση θεματικής έκθεσης για τα «Μεσογειακά Τρόφιμα» (Mediterranean Foods) που θα γίνει για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2014, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο θεσμό, καθώς θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τους Ελληνες εκθέτες καθώς η γερμανική αγορά είναι μια από τις πιο ελκυστικές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών βρίσκεται στα ύψη, με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν συνεχή αύξηση. Ωστόσο όπως επισημαίνεται οι Γερμανοί καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα κάτι που αποτελεί πρόκληση για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Οι Γερμανοί καταναλώνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της λεγόμενης ‘Ηθικής Κατανάλωσης’, δηλαδή με βασικό κριτήριο εάν τα προϊόντα έχουν παραχθεί βιολογικά, εάν η διακίνηση τους γίνεται μέσω δικτύων fair trade, εάν παρασκευάζονται με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και επίσης εάν είναι προϊόντα άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο παραγωγής τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του ομίλου Otto, το 60 % των ερωτηθέντων δίνει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στις συγκεκριμένες ιδιότητες ενός προϊόντος, στην ιστορία του και στις πληροφορίες που αφορούν τον τόπο προέλευσής του. Η τιμή δεν αποτελεί πλέον το βασικότερο κριτήριο, όπως ήταν στο παρελθόν» δηλώνει ο Τρύφων Κολιτσόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων από τη Βόννη, με εξειδίκευση σε θέματα μάρκετινγκ εξαγωγών.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί που έχουν να προσφέρουν προϊόντα με τις προαναφερθείσες αξίες, μπορούν να βγούνε στο μέλλον κερδισμένοι από την γερμανική αγορά.

«Ποιότητα, συνέπεια, να ξέρουν ότι η γερμανική αγορά εξελίσσεται, μεταβάλλεται, δίνει ευκαιρίες, αλλά απαιτεί σχολαστικότητα και προϋποθέτει μεγάλη εξειδίκευση. Να προβάλλουν τα προϊόντα στα οποία είναι ειδικοί και παραγωγικά ασυναγώνιστοι. Η επιτυχία θα έρθει αρκεί να κινηθούν γρήγορα, να επενδύσουν στην αυτοματοποίηση της παραγωγής και στο μάρκετινγκ» είναι η συμβουλή που δίνει ο κ. Κολιτσόπουλος προς τους Έλληνες που συμμετέχουν στη φετινή Anuga.

Keywords
Τυχαία Θέματα