Εισαγγελική παρέμβαση για τις παράνομες πρακτικές λήψης DNA

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, διαδηλωτές είχαν έρθει αντιμέτωποι με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας εξ αυτών.

Η αναφορά των δικηγόρων στρέφεται εναντίον των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που διεξάγουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των «πρωταγωνιστών» των συγκεκριμένων επεισοδίων. Τους καταγγέλλουν για «πρωτοφανείς» και «παράνομες» πρακτικές

και κάνουν λόγο για «τυφλές» προσαγωγές δεκάδων υπόπτων-προερχόμενων στην πλειονότητά τους από την βορειοανατολική Χαλκιδική- τους οποίους υποχρεώνουν «δια της βίας» να χορηγήσουν δείγματα DNA.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι προσαχθέντες στερούνται του δικαιώματος της επικοινωνίας με τους συνηγόρους τους. Αρχικά η αναφορά υποβλήθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, ο οποίος τη διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο διευθύνων της οποίας, Ευάγγελος Μαδεμλής, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση των καταγγελιών και τον καταλογισμό – εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις – των προβλεπόμενων ποινικών ευθυνών. Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), ο οποίος, σε ψήφισμα που εξέδωσε, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί οι συμπεριφορές και τακτικές αυτές των διωκτικών αρχών καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και κράτους δικαίου». «Ο ΔΣΘ -τονίζεται στο ψήφισμα- δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και του δικαιώματος του δικηγόρου να υπερασπίζεται τον εντολέα του».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα