ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση και θα περάσει ο έλεγχος της Eurobank στον όμιλο Εθνικής, σύμφωνα με το σχεδιασμό των επιτελών της διοίκησης της ΕΤΕ.

Τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank. Σύμφωνα

με το σχεδιασμό της διοίκησης της ΕΤΕ το αργότερο τον Ιανουάριο του 2013 όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί αποκτώντας τον έλεγχο της Eurobank.

Η επιτυχία της προσφοράς είναι καθώς πρόκειται για προαιρετική δημόσια πρόταση για την επιτυχία της οποίας δεν υπάρχει κατώτατο όριο. Ακόμα και αν προσφέρει μόνο ένας μέτοχος τις μετοχές του ο προτείνων, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, μπορεί να τις αποκτήσει σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας ήδη έχουν δεσμευτεί εγγράφως μέτοχοι που ελέγχουν του 44,7% της Eurobank (εννέα μέλη της οικογένειας Λάτση, το ίδρυμα John S. Latsis ublic Benefit Foundation και ο όμιλος EFG Consolidated Holdings) να προσφέρουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που δεν ανταποκριθεί κανένας άλλος μέτοχος η Εθνική Τράπεζα θα βρεθεί με το 44,7% των μετοχών της Eurobank. Αποκτώντας τόσο μεγάλο ποσοστό η Εθνική Τράπεζα θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της Eurobank και μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει την απόφαση για την συγχώνευση των δυο τραπεζών σύμφωνα με το σχέδιο.

Η Εθνική Τράπεζα έχει συγκαλέσει για την Τρίτη 30 Οκτωβρίου γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών οι οποίες θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους μετόχους της Eurobank που θα αποδεχθούν την πρόταση. Δεδομένου ότι απαιτείται απαρτία 50% το πιθανότερο είναι η σχετική απόφαση να ληφθεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα κατατεθεί το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι ήδη έχει το δελτίο της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης.

Για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου απαιτούνται, αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, 2-3 εβδομάδες. Έτσι αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να αρχίσει να τρέχει η δημόσια πρόταση. Η διάρκειά της μπορεί να είναι από 4 έως 8 εβδομάδες, και το διάστημα θα το ορίσει ο προτείνων δηλαδή η Εθνική Τράπεζα. Έτσι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι παράλληλα θα έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος εξαρτάται επίσης από την ταχύτητα λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων τόσο από τις ελληνικές αρχές (ΤΧΣ. ΤτΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) όσο και από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα