«Χρυσή Αυγή, η ιστορία, τα πρόσωπα και η αλήθεια» στο βιβλίο του Ν. Χασαπόπουλου

Στο πάνελ των ομιλητών εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης τόνισε ότι ο εθνικοσοσιαλιστικός και νεοναζιστικός χαρακτήρας της ΧΑ προκύπτει από τα ίδια της τα κείμενα, που παραθέτει ο συγγραφέας, υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται για κόμμα της ριζοσπαστικής

δεξιάς ή κάποιας ακροδεξιάς» και ανέφερε ότι το φαινόμενο ανοίγει τη συζήτηση για την πολιτική του αντιμετώπιση.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι πρέπει να επαναδιεκδικήσουμε το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΧΑ γιατί δεν πιστεύουμε ότι ασπάστηκαν την ιδεολογία της, τόνισε την ανάγκη μηδενικής ανοχής σε κάθε έκνομη συμπεριφορά και ανέφερε τα μέτρα που λαμβάνονται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενώ παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου που θα διαχειριστεί πολιτικά και με προσοχή το φαινόμενο.

Αρνητή της κοινοβουλευτικής ζωής, χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για απομόνωσή της με πολιτικά και ιδεολογικά μέσα και στηλίτευσε τις πρακτικές της που οδήγησαν τον κόσμο σε Ολοκαύτωμα, το οποίο σήμερα αυτοί αρνούνται.

Η δημοκρατία μας πρέπει να γίνει καλύτερη και παράλληλα «χρειάζεται αυστηρότερη νομοθεσία γιατί τα ρατσιστικά εγκλήματα έχουν αυξηθεί», τόνισε.

«Ποιος είναι ο στόχος της Χρυσής Αυγής: οι μετανάστες, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι Εβραίοι; Είμαστε όλοι», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ μιας ειδικότερης νομοθεσίας κατά του ρατσισμού, που δεν θα ποινικοποιεί καμία ιδεολογία, αλλά την προτροπή σε βιαιοπραγίες. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τα δημοκρατικά κόμματα μπορούν να συνεργαστούν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο για τη θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Για κοινωνική ασυλία της Χρυσής Αυγής, μίλησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία να απεγκλωβιστεί και να απαντήσει με νομιμότητα και όχι με ανομία και δογματισμούς. «Πρέπει να πούμε όχι στον φασισμό και όχι μόνον στη Χρυσή Αυγή», υπογράμμισε.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αρνήθηκε κατηγορηματικά το επιχείρημα ότι η κρίση και η φτώχεια εξέθρεψαν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και χαρακτήρισε μέρος των ευρωπαϊκών πολιτικών θερμοκήπιο ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων.

Αναφέρθηκε στην απρεπή και έκνομη συμπεριφορά που έχουν μέλη της Χρυσής Αυγής, σε δημόσιους χώρους και αναφέρθηκε στο δικό της τηλεοπτικό περιστατικό όσο και σε πιο πρόσφατη απρεπή συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χ. Παππά μέσα στο κοινοβούλιο. «Τα αντισώματα σ’ αυτά τα φαινόμενα είναι η παιδεία και η ευρύτερη κουλτούρα της κοινωνίας», είπε η κ. Κανέλλη.

«Για την τόλμη του συγγραφέα, να τα βάλει με τα τεθωρακισμένα του συστήματος», μίλησε ο Α. Αλαβάνος, επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β», ο οποίος είπε ότι η ΧΑ προέρχεται από τις ακραίες δράσεις του συστήματος και τη χαρακτήρισε «παρααστυνομία». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ειδική νομοθεσία» για την αντιμετώπιση των πρακτικών της και διαφώνησε με την κ. Κανέλλη, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση και η φτώχεια καθώς και η έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σαφώς συμβάλλουν στην εκτροφή τέτοιων φαινομένων. «Αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, μπορεί χτες να σήκωναν γαλάζια και πράσινα ακόμη και κόκκινα λάβαρα», είπε ο κ. Αλαβάνος δίνοντας την ερμηνεία ότι οι άνθρωποι αυτοί ταπεινώθηκαν και προδόθηκαν, πιστεύοντας σε ένα ευρωπαϊκό όνειρο το οποίο διαψεύστηκε. «Ναι η κρίση παίζει ρόλο και πάνω σ’ αυτή γεννήθηκε η Χρυσή Αυγή», είπε και τόνισε ότι «η ευθύνη βρίσκεται και σ’ αυτό το τραπέζι».

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος Ν. Χασαπόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη, προανήγγειλε ότι έχει άλλον έναν τόμο να γράψει ακόμη για το ίδιο θέμα και αυτή τη φορά θα απαντήσει και στο «πώς χρηματοδοτείται η Χρυσή Αυγή».

Απών από την παρουσίαση, αν και είχε προαναγγελθεί το όνομά του, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Μεταξύ των παρόντων ήταν οι Απ. Κακλαμάνης, Ι. Τραγάκης, Κ. Μπούρας, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Τατσόπουλος Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κακλαμάνης, ενώ την παρουσίαση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Β. Χιώτης.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα