Ανοικτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τόνισε η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό και στην κατεύθυνση αυτή δεν θα πρέπει να είναι μόνο το ΝΣΚ το όργανο εκείνο που θα σηκώσει το βάρος της υποστήριξης του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το θέμα στη Βουλή,

ζήτησε επίσης ενημέρωση για τις εξελίξεις όλων των πολιτικών αρχηγών, εκτός της Χρυσής Αυγής. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης έλειπαν από τη συνεδρίαση.

Από τη μεριά του, ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε ότι ήρθε η ώρα το κοινοβούλιο να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία.

Απαντώντας στην επερώτηση των 60 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό. «Ό,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με ορθό και νόμιμο τρόπο» είπε, απαντώντας εμμέσως στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η διεκδίκηση δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου (προφανώς αναφέρεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους), αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες.

Παράλληλα, καυτηρίασε τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανη Σόιμπλε, λέγοντας: «Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις με το ζήτημα των αποζημιώσεων. Είναι λάθος γιατί ένα ζήτημα ανοιχτό επί 60 χρόνια δεν χωρά στο χρονοδιάγραμμα της κρίσης, αλλά με τη διευθέτηση του σβήνει ένα σκοτεινό σημείο που μας άφησε η ιστορία και ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο σχετικό πόρισμα που συνέταξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την επεξεργασία του υλικού που βρέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και είπε ότι βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης ενώ τόνισε ότι έχει χαρακτηριστεί ως απόρρητο καθώς «τυχόν εκμετάλλευσή των στοιχείων μπορεί να βλάψει την πολιτική, νομική και διπλωματική τους εκμετάλλευση».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση, λέγοντας ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση “ουδείς αναμάρτητος”»…

Ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε ότι «ήρθε η στιγμή το κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε ανιστόρητο και πολιτικά εσφαλμένο ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει διεκδικήσει έως σήμερα τις αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η άποψη δικαιώνει τη θέση Σόιμπλε».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του σχετικού πορίσματος ως απόρρητου και τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί (το πόρισμα) στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα