ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

Eνώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ξεκινά σήμερα η δίκη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Ράτκο Μλάντιτς. 

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των κανόνων και του εθιμικού δικαίου στη Βοσνία, στη διάρκεια του πολέμου, από το 1992 έως το 1995. Η δίκη θα αρχίσει με τον πρόλογο της εισαγγελίας και οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα πάρουν το λόγο σε αυτή τη φάση, όπως και ότι ο κατηγορούμενος δεν θα απευθυνθεί στο δικαστικό συμβούλιο. Η εισαγγελία έχει αναγγείλει

ότι έχουν κλητευθεί 413 μάρτυρες και ότι στις 29 Μαΐου σχεδιάζεται η πρώτη ακρόασή του και η παράθεση επιχειρημάτων.

Το κατηγορητήριο προσάπτει στον 70χρονο Ράτκο Μλάντιτς σε δύο σημεία κατηγορίες για γενοκτονία και συγκεκριμένα για εθνική εκκαθάριση, με στόχο τη βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση των Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών από μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Βοσνίας το 1992, η οποία σε ορισμένους δήμους έφθασε τις διαστάσεις γενοκτονίας. Το δεύτερο σημείο στο οποίο προσάπτονται κατηγορίες για γενοκτονία αφορά τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

Τα υπόλοιπα εννέα σημεία του κατηγορητηρίου αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση των κανόνων και του εθιμικού δικαίου πολέμου, διώξεις, δολοφονίες, απελάσεις, τρομοκρατία, παράνομες επιθέσεις σε πολίτες και απαγωγές. Στο κατηγορητήριο για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει συμπεριληφθεί και η πολιορκία του Σαράγεβο, το 1992.

Ο Ράτκο Μλάντιτς εμφανίστηκε πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) πέρυσι τον Ιούνιο. Στις 4 Ιουλίου απομακρύνθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου, επειδή εμπόδιζε τη συνεδρίαση και δεν δήλωσε αθώος ή ένοχος. Αργότερα, σε άλλη συνεδρίαση στο τέλος του 2011 δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος. Ο Μλάντιτς, καταζητούμενος για πολλά χρόνια από το ICTY, συνελήφθη στις 26 Μαΐου του 2011 στο χωριό Λαζάρεβο της Σερβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα