Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί φοροφυγάδων

08:37 7/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει το άμεσο άνοιγμα λογαριασμών εντός 24 ωρών από την υποβολή του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών. Η νέα διαδικασία θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Πλέον ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει ταχύτερη πρόσβαση στους

τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή. Εντός του μήνα θα τεθεί σε ισχύ το Central Bank Registry όπου τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα στα αιτήματα των ελεγκτών για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών κινήσεων των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών με τις τράπεζες να έχουν απαντήσει σχεδόν στα μισά αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

Πάντως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναφέρουν ότι σε δεύτερη φάση η διασύνδεση του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες θα πρέπει είναι σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή θα μπορούν να ελέγχονται συναλλαγές την στιγμή που αυτές γίνονται.

Με ηλεκτρονικό τρόπο όμως θα γίνονται και οι κατασχέσεις. Δηλαδή ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα στέλνει ηλεκτρονικά εντολή για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων. Και με αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μειώσει στο ελάχιστο την ελεγκτική διαδικασία αλλά κυρίως να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα