ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ «ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ» Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Προ ημερών, άνθρωπος που, και εξ επαγγέλματος, γνωρίζει καλά τα της Κύπρου, μου έλεγε ότι για να μην εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) θα πρέπει να πάρει ποσοστό κάτω από 45% και αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο να είναι ο Γιώργος Λιλλήκας (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από την ΕΔΕΚ και σημαντικό τμήμα της βάσης του ΔΗΚΟ). Εάν εμπιστευτώ

την κρίση του, που την εμπιστεύομαι, την ερχόμενη Κυριακή, με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, που ο Αναστασιάδης πήρε 45,5% και δεύτερος ήλθε ο Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ), νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ο αρχηγός του ΔΗΣΥ.

Εξάλλου αυτό λέει και η λογική των αριθμών. Μια διαφορά 18,5 μονάδων είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί. Και μόνο η, λογικά μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, αποχή αρκεί να δώσει στον Αναστασιάδη ποσοστό άνω του 50%. Για να μπορέσει ο Μαλάς να κερδίσει θα πρέπει να λάβει το εξωπραγματικό 90% όσων ψήφισαν εχθές Λιλλήκα. Τούτων δοθέντων, μάλλον αποτυχία θα πρέπει να θεωρηθεί για τον Αναστασιάδη εάν δεν υπερβεί το 55%. Αντίθετα, επιτυχία και μάλιστα μεγάλη του Μαλά θα πρέπει να θεωρηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 45%.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το ΑΚΕΛ με την υποψηφιότητα Μαλά επιχείρησε να «μηδενίσει το κοντέρ» με έναν νέο πολιτικό χωρίς βαρίδια από το παρελθόν. Το 27% που έλαβε έδειξε ότι αυτή η στρατηγική απέδωσε. Μπαίνει στο δεύτερο γύρο, κάτι που δεν ήταν σίγουρο. Όμως η δυναμική του είναι περιορισμένη καθώς η θητεία Χριστόφια είναι εις βάρος του. Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και η λάθος επιλογή προσώπων, κυρίως σε θέματα διαχείρισης της οικονομίας που οδήγησαν και την Κύπρο στο μνημόνιο, καθιστούν περίπου απαγορευτική την ανάληψη της Προεδρίας από εκλεκτό του ΑΚΕΛ.

Το ποιός θα είναι λοιπόν ο διάδοχος του Χριστόφια το μάθαμε χθες, έστω κι αν χρειαστεί να ανακοινωθεί αυτό με μια εβδομάδα καθυστέρηση. Θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο συντηρητικός Ν. Αναστασιάδης. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα δυσαρεστήσει σφόδρα τον αριστερό Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο έλεγε σε συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη πως τυχόν εκλογή του Αναστασιάδη θα είναι μία από τις πιο δυστυχισμένες στιγμές της ζωής του. Τα ‘χει αυτά όμως η ζωή. Και μάλιστα για έναν Πρόεδρο που δεν ευτύχησε να είναι και ο καλύτερος για την Κύπρο.

Ανεξαρτήτως όμως τούτων, το θέμα είναι πως η ορκωμοσία (1η Μαρτίου) του νέου προέδρου θα βρει την Κύπρο στην πιο δύσκολη, μετά την τουρκική εισβολή, περίοδο. Η οικονομική κρίση είναι βαθειά και οι πιέσεις στο Eurogroup (4 Μαρτίου) για πάταξη του μαύρου χρήματος θα είναι μεγάλες. Το ζήτημα της ρευστότητας είναι κεντρικό, το τραπεζικό σύστημα κρέμεται σε μια κλωστή, και η ανάγκη συμφωνίας με την τρόικα έχει λάβει δραματική μορφή.

Η περίπτωση Αναστασιάδη έχει καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες στην Ε.Ε. και την τρόικα, όχι μόνον για το Μνημόνιο, αλλά και για λύση του Κυπριακού προβλήματος. Παρά τη γενική συμφωνία πως το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο νέος Πρόεδρος θα εργαστεί με ειλικρίνεια για την εξεύρεση μιας λύσης. Βέβαια όσο η Άγκυρα δεν κάνει καμμία κίνηση καλής θέλησης η αβεβαιότητα για λύση και με το νέο Πρόεδρο παραμένει.

Πάντως ο νέος Πρόεδρος πρέπει να λάβει υπόψη του πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οικονομική κρίση και οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για λύση του Κυπριακού θα διεξάγονται σε ένα περιβάλλον όπου πρώτον, η πλειοψηφία του πληθυσμού και συντριπτικά οι νέοι δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και δεύτερον, οι έρευνες υδρογονανθράκων αποκαλύπτουν σημαντικές δυνατότητες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Το «δώρο της Αφροδίτης» είναι σημαντικό για την Κύπρο, όπως σημαντική ήταν και η κίνηση Χριστόφια να συσφίξει τους δεσμούς με το Ισραήλ…

Keywords
Τυχαία Θέματα