Αμετροέπεια και αλαζονεία

Προχωρεί πηγαίνοντας στη δουλειά του καθώς

Χίλια λιμάρικα σκυλιά του κουρελιάζουν τα μπατζάκια

Και τον γυμνώνουν.

Προχωρεί, παραπατώντας, δαχτυλοδειχτούμενος,

Κι ένας πηχτός αγέρας φέρνει γύρα

Σκουπίδια, καβαλίνα, μπόχα και καταλαλιά.

Γ. Σεφέρης

Ήταν «εθνικό καθήκον να "σκοτώσουμε" το δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,

σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, εξηγώντας τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα.

Θα προσπεράσω την εμφανή αλλαγή στάσης του κ. Βενιζέλου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμη και ο πλέον καλοπροαίρετος πολίτης αυτής της χώρας δεν αναρωτιέται ποιοι ήταν οι λόγοι αυτής της μεταστροφής. Και το κατά πόσον αυτοί οι λόγοι ήταν συνδεδεμένοι με τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση στις Κάννες και στην επιλογή της συμμόρφωσης της «προς τας υποδείξεις» των δυνατών της Ευρώπης.

Υπάρχει όμως ένα βασανιστικό ερώτημα το οποίο αναζητά απαντήσεις και μάλιστα από έναν καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου: σε στιγμές κρίσιμες , όπως άλλωστε ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να ορίσει και να εκφράσει το «εθνικό καθήκον»; Μια παραπαίουσα κυβέρνηση υπό έναν σε αποπομπή πρωθυπουργό η οποία βαλλόταν εκ των έξω και των έσω; Ποιος εκτός από τον κυρίαρχο λαό ,όπως θα πρέπει να συμβαίνει στις δημοκρατικές πολιτείες, θα ήταν αυτός που in ultima istanza, θα έπρεπε να κληθεί να αποφασίσει για το συγκεκριμένο πρόβλημα; Λέω in ultima istanza διότι βεβαίως θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων και να συνέλθει το Συμβούλιο των Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο κ. Βενιζέλος , και ο κάθε κ. Βενιζέλος , ο οποίος «αποφάσισε» ποιο είναι το «εθνικό καθήκον» της χώρας ερήμην του ελληνικού λαού σε αυτή την κρίσιμη στιγμή; Δεν αντιλαμβάνεται ότι κρίσιμες – ιστορικές στιγμές η ευθύνη ανήκει μόνο στον ελληνικό λαό και στους πεφωτισμένους ηγέτες που εκείνη τη στιγμή καταφέρνουν να εκφράσουν τη βούληση του λαού φιλτράροντάς την μέσα από την δική τους υψηλού βεληνεκούς προσωπικότητα η οποία εν τοις πράγμασι είναι προσανατολισμένη υπέρ του εθνικού συμφέροντος; Και τούτο το τελευταίο δεν χρειάζεται να αποδειχθεί , απλώνεται μόνο του , καλύπτει τις συνειδήσεις του λαού χωρίς κόπο και προσπάθεια. Απαλύνει τον καύσωνα της απογοήτευσης σαν το θαλάσσιο μπάτη. Ανορθώνει την πίστη και την ελπίδα. Το αντιλαμβάνονται όλοι ακόμη και … ο κ. Βενιζέλος.

Αναρωτιέμαι αν ο τίτλος τούτου του άρθρου θα έπρεπε να είναι : Αμετροέπεια και Αλαζονεία μόνο;

Keywords
Τυχαία Θέματα