Mε …μπάρμπα στη Ζαχάρω σβήνουν πρόστιμα 2.000.000 ευρώ!

Σε 2.000.000 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο από το σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που αποκαλύπτει σήμερα το matrix24.gr, φέρνοντας στο φως το σατανικό σχέδιο του έκπτωτου δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου για την παράνομη διαγραφή των προστίμων που είχε επιβάλει η Πολεοδομία στον Δήμο.

Σάλο στο μεταξύ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του matrix24.gr για τις σκανδαλώδεις εισηγήσεις υπηρεσιακών υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την αναρμοδιότητα της Πολεοδομίας να επιβάλει πρόστιμα

ανέγερσης για αυθαίρετες κατασκευές σε χώρους που είχε νοικιάσει ο Δήμος Ζαχάρως σε ιδιώτες για να λειτουργήσουν καντίνες.

Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής κανένας Εισαγγελέας δεν έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο.

Ποια είναι η ιστορία, η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί προκαλεί ζημιά περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο αν βεβαίως δεν κινηθούν άμεσα εισαγγελείς, ΣΔΟΕ και Δικαιοσύνη;

Αυθαίρετα στις καντίνες

Κάποιοι επιχειρηματίες της Ζαχάρως νοίκιασαν από τον Δήμο θέσεις στην παραλία για να τοποθετήσουν κινητές καντίνες. Στον περιβάλλοντα χώρο πέριξ των καντινών οι μισθωτές κατασκεύασαν αυθαίρετα, με αποτέλεσμα η Πολεοδομία, η οποία τότε δεν υπαγόταν στη δικαιοδοσία του Δήμου να επιβάλει πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Τότε οι μισθωτές κατέφυγαν στον δήμαρχο, ζητώντας τη βοήθειά του. Ο Π. Χρονόπουλος, θέλοντας να εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους του, «συλλαμβάνει» την ιδέα να τους απαλλάξει από τις ευθύνες, βάζοντας τον αντιδήμαρχο του Δήμου να πιστοποιήσει ότι τις κατασκευές τις έκαναν εργάτες του Δήμου με υλικά του Δήμου.

Έτσι λοιπόν η Πολεοδομία αποδέχτηκε ως υπεύθυνο ανέγερσης των αυθαίρετων κατασκευών τον Δήμο, και ο δήμαρχος κατάφερε με αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά των προστίμων από τους ιδιώτες-ψηφοφόρους του στον Δήμο!

Πόρισμα-καταπέλτης

Σε όλες τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην πορισματική έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας του Υπουργείου Οικονομικών Σοφίας Πολυγένη (ΕΓΓΡΑΦΟ 1) αναφέρεται:

«…το τμήμα Πολεοδομίας Ζαχάρως κοινοποίησε στον παραπάνω μισθωτή έκθεση αυτοψίας αυθαίρετων κατασκευών και υπολογισμό προστίμων. Ο υπόχρεος υπέβαλε ένσταση στη Δ/νση Πολεοδομίας-Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας. Η υπόθεση αρχικά ορίστηκε να εξετασθεί στις 21/10/2005 αλλά αναβλήθηκε για τις 7/4/2006, διάστημα όμως μεγαλύτερο των 60 ημερών που ορίζει το Π.Δ. 267/98. Στο σώμα της ένστασης είναι σημειωμένη η απόφαση: ”ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ (δεν προσκομίστηκε καμία άδεια). Μετά την βεβαίωση η έκθεση αφορά το Δήμο Ζαχάρως”.

»ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Για τη λήψη της εν λόγω απόφασης η επιτροπή το μοναδικό στοιχείο που αξιολόγησε είναι η με αριθ. Πρωτ. 4241/13.06.05 βεβαίωση που χορήγησε ο Δήμος Ζαχάρως στον Κ.Π. και την προσκόμισε στην Επιτροπή Ν.Α. Ηλείας.

»Ο Δήμος Ζαχάρως ΔΕΝ άσκησε το δικαίωμα της ένστασης που παρέχει το Π.Δ. 267/98 εντός της προθεσμίας των (30) ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο αυθαίρετο ή έστω μετά την παραλαβή από την ταχυδρομική της αποστολή όπως αναφέρει στην με αριθ. Πρωτ. 582/09.04.09 έγγραφη απάντηση η Πολεοδομία Ζαχάρως.

»Κατόπιν τούτου το πρόστιμο κατέστη οριστικό. Η Πολεοδομία Ζαχάρως συνέταξε τον αρ. πρωτ. 480/23.03.07 Χ.Κ. και τον απέστειλε στη ΔΥΟ Ζαχάρως προς βεβαίωση (ως δημόσιο έσοδο) σε βάρος του Δήμου Ζαχάρως».

Αντίστοιχα είναι όσα αναφέρει η οικονομική επιθεωρήτρια Σοφία Πολυγένη αναλυτικότατα στο πολυσέλιδο (22 σελίδες) πόρισμά της και για τις υπόλοιπες υποθέσεις επιβολής προστίμων από την Πολεοδομία Ζαχάρως για αυθαίρετες κατασκευές από μισθωτές χώρων από τον Δήμο, στις 19 Μαϊου 2009.

Ανάλογη απάντηση δίδει και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών Ελένη Πισιμίση προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας με έγγραφό της στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 (ΕΓΓΡΑΦΟ 2).

Συγκεκριμένα η κ. Πισιμίση στο έγγραφό της με θέμα :«Δίδονται οδηγίες», αναφέρει επί λέξει:

«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού μας εγγράφου, με το οποίο σας γνωρίσαμε τα μέτρα προστασίας τα οποία λαμβάνονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για αυθαίρετες πράξεις εντός δημοσίων κτημάτων τα οποία ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, καθώς επίσης, για αυθαίρετες πράξεις στους κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού και της παραλίας, μετά τον καθορισμό και τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης, σας επισημαίνουμε πως η επιβολή των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης για αυθαίρετες κατασκευές καθώς και η κατεδάφιση των τελευταίων, στις περιπτώσεις όπου αυτή προβλέπεται, ρυθμίζονται σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις, αρμόδια για την εφαρμογή των οποίων είναι η οικεία Πολεοδομική Αρχή.

Και εδώ θα νόμιζε κανείς ότι όλη αυτή η ιστορία έλαβε τέλος, το Δημόσιο εισέπραξε τα πρόστιμα και η… παραλία σώθηκε.

Διαγραφή προστίμων

Φευ, όμως, τέτοιου είδους συλλογισμοί γίνονται χωρίς να υπολογίζει κανείς το ραδιούργο σχέδιο του Π. Χρονόπουλου, που εκμεταλλευόμενος δύο έγγραφα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα οποία αναφέρουν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Πολεοδομίας η επιβολή των προστίμων, στέλνει στη ΔΟΥ Πύργου στις 25.09.2013 έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία είναι πλέον αρμοδιότητας του Δήμου Ζαχάρως και υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θ. Γιαννακούλια με το οποίο ζητεί τη διαγραφή των προστίμων (ΕΓΓΡΑΦΑ 3, 4, 5και 6).

Τι λέει το ΥΠΕΚΑ

Το matrix24.gr επικοινώνησε με στενό συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος επισήμανε ότι η θέση του υπουργείου είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτήν του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή προστίμων σε αυθαίρετα, κτισμένα στον αιγιαλό, ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της Πολεοδομίας. Αυτό ισχύει γιατί ο νόμος 4030 του 2011, ορίζει τις Υπηρεσίες Δόμησης ως αρμόδιες για την έκδοση αδειών δόμησης (άρα ένταξη στην πολεοδομική νομοθεσία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ζαχάρως Λυμπέρης Καλογερόπουλος – πριν από τη συγχώνευση με τη ΔΟΥ Πύργου – αρνήθηκε τη διαγραφή των προστίμων και απέστειλε το έγγραφο με αρ. πρωτ. 2277/2011 σε απάντηση σχετικού ερωτήματος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΓΓΡΑΦΟ 7).

Αντίθετα ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Πύργου, διέγραψε με δύο διαδοχικές πράξεις, τα πρόστιμα, συνολικά περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Με την 1η πράξη, ο Έφορος της Δ.Ο.Υ. Πύργου Ηλείας, διέγραψε τα μισά περίπου πρόστιμα, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αποδεχόμενος: α) ΑΦΕΚ που δεν είχε εκδοθεί νόμιμα, αφού δεν είχε συνταχθεί από την αρμόδια Διοικητική Αρχή, την Πολεοδομία Ζαχάρως, αλλά έφερε ΜΟΝΟ την υπογραφή του αντιδήμαρχου (ΕΓΓΡΑΦΟ 8), δηλαδή του πολιτικού προϊστάμενου της Πολεοδομίας (αποδέχεται δηλαδή ότι το πολιτικό προσωπικό νομιμοποιείται να διαγράφει αυθαίρετα για πελατειακούς ή άλλους λόγους πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, ερήμην της διοίκησης…) και β) αποδέχθηκε την επιχειρηματολογία του Δήμου Ζαχάρως και όχι τη θεσμική θέση της προϊσταμένης του αρχής του ΥΠΕΘΟ (δεν έπραξε το ίδιο ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ζαχάρως).

Προφανώς, ο Έφορος δεν υποχρεούται να ελέγχει τους λόγους για τους οποίους μια Διοικητική Αρχή ανακαλεί ένα πρόστιμο αλλά, εκ καθήκοντος οφείλει να ελέγχει, αν ένα έγγραφο που απαιτεί τη διαγραφή βεβαιωθέντων εκατομμυρίων ευρώ, έχει συνταχθεί νόμιμα από τη βεβαιούσα Διοικητική Αρχή. Εν προκειμένω ο Έφορος της ΔΟΥ Πύργου προχώρησε στη διαγραφή των προστίμων, χωρίς να έχει στα χέρια του ΑΦΕΚ που να έχει συνταχθεί και υπογραφεί από υπηρεσιακούς παράγοντες. Άρα είχε στα χέρια του ένα παράνομο ή ανύπαρκτο στην ουσία ΑΦΕΚ στο οποίο ο προϊστάμενος της πρώην ΔΟΥ Ζαχάρως, αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις να υπογράψει το ΑΦΕΚ ακύρωσης των προστίμων και να ζημιώσει το κράτος.

Με τη 2η πράξη, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Πύργου διέγραψε πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αποδεχόμενος ΑΦΕΚ που το συνέταξε μεν αρμοδίως, η βεβαιούσα Αρχή (Πολεοδομία Ζαχάρως), ο συντάκτης όμως, ως λόγο ανάκλησης των προστίμων πρόβαλε τον παράνομο ισχυρισμό, ότι δήθεν δεν είναι αρμόδια η Πολεοδομία για την επιβολή των προστίμων αυθαίρετης ανέγερσης και διατήρησης κατασκευών… Οι αρμόδιοι της Δ.Ο.Υ. Πύργου γνωρίζουν, όμως, καλά την υπόθεση αυτή αφού, μετά τη συγχώνευση με τη ΔΟΥ Ζαχάρως, οι υπάλληλοι συνυπηρετούν και το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημ. Περιουσίας του ΥΠΕΘΟ ξεκαθαρίζει ότι: για τις κατασκευές στον αιγιαλό και την παραλία αρμόδια είναι η Πολεοδομία (έγγραφο Διευθύντριας ΥΠΕΘΟ κας Πισιμήση προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας).

Συμπερασματικά, παρά το νόμο, όπως αναφέρεται σε έγγραφα του ΥΠΕΘΟ, ότι αρμόδια για την επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης για αυθαίρετες κατασκευές είναι η οικεία Πολεοδομική Αρχή, η διαγραφή των προστίμων έγινε με το επιχείρημα της ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ της Πολεοδομίας για την επιβολή των προστίμων (διότι, δήθεν, είναι αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας) ενώ οι παραβάσεις υπάρχουν και είναι καταγραμμένες.

Τα έσβησε ο Διευθυντής της Εφορίας Πύργου

Συγκεκριμένα ο Διευθυντής της ΔΟΥ Πύργου κ. Κόσσυφας έπραξε ακριβώς αντίθετα από όσα αναφέρονται στα έγγραφα του ΥΠΕΘΟ. Διέγραψε παράνομα τα πρόστιμα αποδεχόμενος τον ισχυρισμό ότι δήθεν, δεν είναι αρμόδια η οικεία Πολεοδομική Αρχή αλλά η Κτηματική Υπηρεσία. Επίσης, ο ίδιος, πρέπει να ελεγχθεί διότι αποδέχθηκε, ως αρμοδίως υπογεγραμμένο, το 1ο ΑΦΕΚ αν και υπογράφεται μόνο από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο (πολιτικό πρόσωπο) χωρίς να συνυπογράφεται από τον πολεοδόμο ή άλλο υπάλληλο της Πολεοδομίας, (οι οποίοι δεν το υπέγραψαν διότι διαφωνούσαν).

Στο σκαμνί δεκατρία άτομα

Συμμετοχή σε αυτό το όργιο παρανομιών και την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο είχαν πολλοί δημοτικοί παράγοντες αλλά και υπάλληλοι της Πολεοδομίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας και της ΔΟΥ Πύργου. Δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο έκπτωτος πλέον δήμαρχος Ζαχάρως, μετά από μήνυση δημοτικών συμβούλων παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Πάτρας (ΕΓΓΡΑΦΟ 9) και δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως απιστία κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος, απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου κλπ. Επισημαίνεται ότι σε όλους τους κατηγορούμενους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι (ΕΓΓΡΑΦΟ 10).

Πάντως στενός συνεργάτης του υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, μιλώντας στο matrix24.gr, δήλωσε ότι το υπουργείο θα προβεί σε όποια ενέργεια χρειαστεί, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Το who is who του Πανταζή Χρονόπουλου

Ο Πανταζής Χρονόπουλος διετέλεσε δήμαρχος Ζαχάρως από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τον Ιούλιο 2010, οπότε τέθηκε σε αργία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Βικιπαίδεια, είναι απόφοιτος γυμνασίου και της Σχολής Αστυνομίας Πόλεων. Υπηρέτησε στην Τροχαία ενώ κατά την περίοδο του 1989 υπήρξε συνεργάτης τότε υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Αργότερα ως δήμαρχος Ζαχάρως διοργάνωσε ταξίδι στη Ρωσία μαζί με άγαμους δημότες του προκειμένου να τους βρει νύφες (που αυτοί δεν έβρισκαν στην περιοχή τους). Με αφορμή το ταξίδι αυτό (τον Αύγουστο του 2005) γυρίστηκε η ταινία (ντοκιμαντέρ) Sugartown: οι Γαμπροί.

Ο Πανταζής Χρονόπουλος καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος και τέθηκε σε αργία τον Ιούλιο του 2010.

Σε βίντεο (το οποίο αποτελεί μέρος της ταινίας «Sugartown: η Επόμενη Μέρα» ) εμφανίστηκε ο Χρονόπουλος να πυροβολεί δημόσια και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πύργου ζήτησε την αφαίρεση της άδειας οπλοφορίας του καθώς αυτή είχε δοθεί παράνομα.

Στην ταινία εμφανίζεται ο Πανταζής Χρονόπουλος να απειλεί δημοτικούς συμβούλους και δημοσιογράφους που διαφωνούν στα σχέδιά του ως δημάρχου για την ανάπτυξη της περιοχής μετά τις φωτιές.

Δημοτικές εκλογές 2010

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Ζαχάρως (στον πρώτο γύρο των εκλογών πήρε 45,53% και στο δεύτερο γύρο 55,62 %) χωρίς όμως να μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δημάρχου καθώς έχει τεθεί σε αργία από τον υπουργό Εσωτερικών.

Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 το Στ Ε απέρριψε την προσφυγή του Χρονόπουλου κατά της απόφασης με την οποία τέθηκε σε αργία.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 ο Χρονόπουλος αυτο-ορκίστηκε Δήμαρχος Ζαχάρως. Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον τεσσάρων παπάδων και απείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και πολιτικά πρόσωπα. Τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας απείχαν επίσης από την ορκωμοσία την οποία χαρακτήρισαν παρωδία και την ενέργεια του πρώην δημάρχου ως «προκλητική καταπάτηση των νόμων του κράτους».

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίστηκε ως δήμαρχος ο πέμπτος σε σταυρούς στον συνδυασμό Πανταζή Χρονόπουλου Γιώργος Μπάμης (οι άλλοι τρεις αρνήθηκαν την θέση). Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας κάποιοι κλείδωσαν και έκοψαν το ρεύμα στο Πνευματικό Κέντρο όπου γινόταν η ορκωμοσία.

ΕΓΓΡΑΦΟ1

ΕΓΓΡΑΦΟ2

ΕΓΓΡΑΦΟ3

ΕΓΓΡΑΦΟ4

ΕΓΓΡΑΦΟ5

ΕΓΓΡΑΦΟ6

ΕΓΓΡΑΦΟ7

ΕΓΓΡΑΦΟ8

ΕΓΓΡΑΦΟ9


ΕΓΓΡΑΦΟ10

Keywords
ζαχαρω, εν λόγω, φως, σδοε, αυθαιρετα, εγγραφο, βεβαίωση, δου, εγγραφα, κας, συμμετοχή, ρωσία, εκλογες, σταυροι, βικιπαιδεια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , σταυρος δημας, αργιες 2012, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, ελενη, βιντεο, ρωσία, δου, ηθικη, θεμα, σδοε, φως, απιστια, αποκαλυψη, απωλεια, αφαιρεση, αφορμη, βεβαίωση, βοηθεια, γινονται, δευτερο, διαστημα, δημος, δημοσιο, δοθει, εγινε, εγγραφα, εγγραφη, εγγραφο, ευρω, εκθεση, ενεργεια, εν λόγω, ενσταση, ερευνα, ερημην, εσωτερικων, ζημια, ιδεα, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, κατασκευες, κας, ληψη, λυμπερης, λογο, μηνυση, ορκωμοσια, ουσια, υπογραφη, πολεοδομια, ρευμα, συνεχεια, σειρα, σωμα, σοφια, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τροχαια, ανηκει, δικαιωμα, εφαρμογη, υπουργειο, νυφες, ταξιδι, θεσεις, υλικα, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα