Αφιέρωμα: The Dark Knight Saga

Από τον γοτθικό Tim Burton στον ρεαλιστή Christopher nolan

 

Ο θρυλικός ήρωας της DC Comics,  Batman μετά από μια σειρά μετριοτήτων  έχει την ανάλογη παρουσία που του αξίζει στην μεγάλη οθόνη και οι fans του μπορούν επιτέλους να ξανανιώσουν περήφανοι.  Aς τα πάρουμε όμως τα πράγμα τα από την αρχή

 Οι 4 πρώτες ταινίες (Συνοπτικά)

Η πρώτη εμφάνιση του Batman στη μεγάλη οθόνη πραγματοποιήθηκε

το 1989 δια χειρός του μεγαλύτερου παραμυθά του σύγχρονου κινηματογράφου του Tim Burton. Η ταινία τότε είχε κάνει μεγάλη επιτυχία η οποία οφειλόταν κυρίως στην μουσική και τη σκηνοθεσία της. Μετέπειτα το 1992 ήρθε η συνέχεια με το εξίσου καλό Batman Returns,  και κάπου εκεί άρχισε η κατρακύλα για τον  σκοτεινό ιππότη της μεγάλης οθόνης. Αλλάζοντας πλέον σκηνοθέτη και  cast τα Batman Forever 1995 και  Batman & Robin 1997 ήταν μετριότατα (για να μην πω ότι αποτυγχάνουν σε όλους τους τομείς).

Batman Begins

Αφήνοντας στο παρελθών  όμως τις ταινίες του Βatman της δεκαετίας του 90‘ ερχόμαστε στο 2005. Η μεγάλη χρόνια για την DC αφού μπόρεσε επιτέλους να βρει τη συνταγή για την ‘’αντεπίθεση’’ στη Marvel, και αυτή ήταν στο πρόσωπο του χαρισματικού Christopher Nolan του ανθρώπου που πήρε τον Batman και τον κατέστησε ως τον απόλυτο superhero του κινηματογράφου.

To Batman Begins ήταν η αρχή της αποθέωσης έχοντας ως βάση πλέον τον απόλυτο ρεαλισμό, ο Nolan προσεγγίζει περισσότερο το παρελθόν του νεαρού Bruce Wayne και τις πτυχές της ζωής του αντί να ασχοληθεί με την  ακατάπαυστη δράση και τα ειδικά εφέ της ταινίας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έλειπαν).  Τα σκοτεινά, γοτθικά σκηνικά που έστησε ο Burton στις δυο πρώτες ταινίες αντικαταστάθηκαν με πιο μοντέρνο στυλ, του μητροπολιτικού και νεοϋορκέζικου μοντέλο που χρησιμοποιεί ο Nolan για τη Gotham City, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίρνει ο ταλαντούχος Christian Bale που παρ ότι μας φάνηκε λίγο αταίριαστος στην αρχή τελικά αποδείχτηκε ότι ο ρόλος του ταιριάζει γάντι.

Η ταινία είχε δεχτεί θερμής υποδοχής χωρίς όμως να γίνετε και αξέχαστη όλα έδειχναν  ότι ήταν μια βάση για κάτι πολύ πιο μεγάλο που θα ερχόταν λίγα χρόνια αργότερα κάτι τόσο μεγάλο που δεν το περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι συντελεστές της ταινίας…. (why so serious!)

The Dark Knight

Το 2008 ήρθε η συνέχεια για τον σκοτεινό ιππότη του Christopher Nolan

και μέχρι στιγμής οι ποιοτικότερη και εμπορικότερη ταινία που βασίζεται σε υπερήρωα . Ο Σκοτεινός Ιππότης είναι μια ταινία στην οποία συμβαίνουν διάφορα, δε σε αφήνει να πάρεις ‘’ανάσα’’ και σου δίνει ελάχιστα στοιχεία σχετικά με το τι να περιμένεις.  Κακά τα ψέματα όμως σε αυτή τη ταινία πρωταγωνιστής δεν είναι ο Batman αλλά ο Joker και δικαιωματικά θα αναφερθώ σε αυτόν. Παρανοϊκός, τρομακτικός, ειρωνικός, αστείος, ανατριχιαστικός, εκνευριστικός, ψυχοπαθής, σχιζοφρενής,  απ` την πρώτη κι όλας στιγμή που τον αντικρίζεις παγώνεις από το σκοτεινό κι αρρωστημένο του βλέμμα. Αλλά ταυτόχρονα νιώθεις απίστευτη θλίψη κι έναν κόμπο στο στομάχι συνειδητ

Keywords
Τυχαία Θέματα