Η Γωνιά των Οπαδών: «Δεν έχεις δικαιώματα, έχεις μόνο ευθύνες»

Ο φίλος του GreenZone "Green St." γράφει για τον κόσμο του Τριφυλλιού που είναι «ο μοναδικός πυλώνας που στηρίζει την Παναθηναϊκή Ιδέα»...
Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ έχει ανάψει ξανά η συζήτηση περί των ευθυνών της Θύρας 13 και του οργανωμένου κόσμου αλλά και γενικότερα τις ευθύνες που έχει ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ σύμφωνα με ορισμένους «λειτουργούς» των ΜΜΕ. Προσέξτε το δεύτερο σκέλος. Τις ευθύνες που έχει ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ. Παύει δηλαδή η διάκριση μεταξύ οργανωμένων και μη οπαδών
του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.

Αλήθεια έχετε ακούσει ποτέ αυτές τις κατηγορίες για οπαδούς άλλων ομάδων τόσο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη ή σε ολόκληρο τον πλανήτη;

Η γωνιά των οπαδών
Το GreenZone εγκαινίασε τη «δική μας» στήλη. Τη στήλη των αναγνωστών. Στο [email protected] μπορείτε να στέλνετε τις απόψεις σας, οι οποίες και θα δημοσιεύονται εφόσον δεν υπάρχουν ανυπόστατοι χαρακτηρισμοί, αναπόδεικτες κατηγορίες και οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί «μηνύσιμο».

Θα μας βοηθούσε αφάνταστα αν υπογράφετε, έστω με κάποιο ψευδώνυμο, καθώς επίσης αν είχατε μια ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας. Από την πλευρά μας επισπεύσαμε τη δημιουργία αυτής της στήλης θέλοντας να ευχαριστήσουμε όλους τους αναγνώστες που συμμετέχουν και μας βοηθούν καθημερινά με τα σχόλιά τους, αρκετά εκ των οποίων αξίζουν μεγαλύτερης προβολής, ακόμη κι αν κάποιες απόψεις που εκφράζονται σ' αυτή τη γωνιά δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του Greenzone! Ακούσατε φέτος πχ να κατηγορείται ο κόσμος της ΑΕΚ για την αγωνιστική εικόνα της; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα δεν άκουσε κάτι το αυτί μου. Βέβαια το επιχείρημα πολλών πηγαίνει πίσω στο περίφημο συλλαλητήριο της 13ης Απριλίου του 2008. Η κατηγορία λοιπόν είναι, και μάλιστα έχει εκφραστεί και από παλαίμαχους της ομάδας, ότι ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ «παρασύρθηκε» σε άκομψες αντιδράσεις απέναντι στον τότε μεγαλομέτοχο Ι. Βαρδινογιάννη και συνεπώς έχει και αυτός «μεγάλες» ευθύνες για τη σημερινή εικόνα. Μερικοί μάλιστα κατηγορούν τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ για την περιορισμένη συμμετοχή του στην Παναθηναϊκή Συμμαχία. Με το επιχείρημα ότι ακόμα και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν θυσίασε 20 ευρώ για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Και εξάγουν το συμπέρασμα ότι από την στιγμή που δεν θυσίασες 20 ευρώ για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ να γραφτείς στην Παναθηναϊκή Συμμαχία δεν έχεις δικαίωμα να ασκείς κριτική. Η πλήρης φίμωση δηλαδή γιατί ακόμα και αυτοί που θυσίασαν τα 20 ευρώ τους, δεν έχουν φωνή στις διαδικασίες της Παναθηναϊκής Συμμαχίας αφού δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Με λίγα λόγια γίνεται κατανοητό ότι ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ (οργανωμένος ή μη) βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο και στοχοποιείται ως υπεύθυνος για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του. Αυτό που ζητείται διαρκώς από τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ είναι να βρίσκεται με το χέρι στην τσέπη και να αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της ομάδας αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται ή να ασκεί κριτική για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, τις άστοχες ενέργειες της διοίκησης και φυσικά να μην ζητά ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Άλλα μήπως αναφερόμαστε σε ένα κόσμο χορτασμένο τα τελευταία 17 χρόνια από τίτλους; Μήπως σε όλα αυτά τα χρόνια είδε κανείς να παρελαύνουν μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου από την ομάδα του; Μήπως είδε να γίνονται μεγάλα έργα για την ομάδα του όπως γήπεδο ή ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο; Τι από όλα αυτά απόλαυσε ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ; Μόνο πίκρες, προκλήσεις από το κατεστημένο του ελληνικού πρωταθλήματος, βιασμό της λογικής του από τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα τον αθλητικό τύπο. Μα πάνω από όλα, αυτά τα χρόνια είδε παίχτες και προσωπικότητες που αγαπήθηκαν που έγιναν σύνθημα στο στόμα του να αποχαιρετούν. Ποιος από εμάς ξεχνάει την αποχώρηση του Σισέ, του Λέτο, του Ζιλμπέρτο. Συνεχείς μαχαιριές ήταν αυτές στο αίσθημα του κόσμου του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.
Ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ήταν και είναι πάντα ο μοναδικός πυλώνας που στηρίζει την ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΙΔΕΑΚαι για να αντιπαραβάλουμε τι πρόσφερε αυτός ο κακός κόσμος... Και επιμένω να μην κάνω διαχωρισμό μεταξύ οργανωμένων ή μη γιατί οι κατήγοροι του κόσμου του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ δεν κάνουν αυτό τον διαχωρισμό. Θεωρούν σύσσωμο τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ένοχο για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Πώς έχει συμπεριφερθεί λοιπόν αυτός ο κόσμος;

-Με ρεκόρ πωλήσεων διαρκείας το 2010 που δεν έχει καταρριφθεί από οπαδούς άλλης ομάδας (34 χιλιάδες και πλέον κάρτες διατέθηκαν) την εποχή που ο Ι. Βαρδινογιάννης έκανε πόλεμο στην πολυμετοχικότητα και όριζε πρόεδρο τον κ. Κωνσταντόπουλο. Ενώ όλοι οι τότε μέτοχοι είχαν επιδοθεί (δικαίως ή αδίκως, δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου) σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων.

-Με συμμετοχή και οικονομική ενίσχυση στα τμήματα του ερασιτέχνη ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, την στιγμή που η διοίκηση της ΠΑΕ σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, δεν αποδίδει τα ποσά που οφείλει σε αυτόν. Η Θύρα 13 άλλωστε έχει αναλάβει να τρέχει μόνη της διάφορα τμήματα του ερασιτέχνη ώστε να μην εξαφανιστούν όπως πχ το πινγκ πονγκ, η σκοποβολή κοκ. Την δημιουργία της Ιστοσελίδας Pao Abroad που στόχο έχει να συγκεντρώσει εισφορές για τον ερασιτέχνη από τους Έλληνες του εξωτερικού.

-Με συμμετοχή (έστω και περιορισμένη) στην Παναθηναϊκή Συμμαχία όταν αρκετοί μέτοχοι (όπως και ο ιδρυτής της) δεν έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ όμως ζητήθηκε να βάλει βαθιά -κατ' αναλογία- το χέρι στην τσέπη για μια ακόμα φορά σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

-Με την δημιουργία του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ενός πολιτικού φορέα, που μεταξύ άλλων, σκοπό έχει να δρομολογήσει εξελίξεις και στο φλέγον θέμα του Βοτανικού. Δηλαδή ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ είναι ενεργός σε κάθε τομέα που απασχολεί την ομάδα του και που ακόμα και οι διοικούντες αποφεύγουν ή φοβούνται να ασχοληθούν ενεργά.
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ είναι ο κόσμος του.
Κάτι που δυστυχώς δεν κατάλαβε ποτέ η οικογένεια Βαρδινογιάννη παρά μόνο όταν με τις ενέργειές της, τον έθεσε απέναντί της.-Μα πάνω από όλα με υπομονή και ψυχραιμία σε κάθε βήμα που κάνει ανεβαίνοντας αυτόν τον Γολγοθά που λέγετε εξελίξεις στον ποδοσφαιρικό ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Ούτε επεισόδια έγιναν, ούτε καταστροφές περιουσιών ιδιωτών ή του δημόσιου, ούτε υστερικές κραυγές - απειλές. Πάρτε παράδειγμα πως συμπεριφέρθηκαν στον Βλάση Τσάκα και σε αυτή την απίθανη ιστορία με τους πρίγκιπες που προβλήθηκε τόσο από τα ΜΜΕ. Μήπως είδατε στο ΟΑΚΑ να προπηλακίζονται οι δημοσιογράφοι που προέβαλαν αυτό το παραμύθι όπως γίνεται με δημοσιογράφους που δεν γράφουν αρεστά άρθρα στους θαμώνες του Καραϊσκάκη; Μήπως είδατε να προπηλακίζετε ο ίδιος ο Βλάσης Τσάκας; Με βάση τις αφορμές και το μέγεθος των προκλήσεων που δέχτηκε ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ είναι ελάχιστες έως μηδαμινές οι φορές που παραφέρθηκε. Και αυτό πιστώνεται και στους οργανωμένους και στους μη-οργανωμένους.

Για όσους κατηγορούν τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ φυσικά αυτά δεν έχουν αξία ή σημασία. Ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συλλήβδην ένοχος και του αξίζει μόνο η μιζέρια των ειδήσεων που προβάλλουμε. Ο κόσμος αυτός είναι πελάτης-οπαδός, βασικός χρηματοδότης αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα. Μόνο την υποχρέωση να στηρίζει την ομάδα του και να μην απολαμβάνει τους καρπούς της συμμετοχής του. Με απλά λόγια βάλτε τα κεφάλαια και δεν θα ασκείτε εσείς την διοίκηση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σας.

Ας καταλάβουμε όμως κάτι. Ότι ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ήταν και είναι πάντα ο μοναδικός πυλώνας που στηρίζει την ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΙΔΕΑ. Ότι ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ είναι ο κόσμος του. Ότι όπως έχει αποδειχτεί είναι αστείρευτη η δύναμη αυτού του κόσμου. Κάτι που δυστυχώς δεν κατάλαβε ποτέ η οικογένεια Βαρδινογιάννη παρά μόνο όταν με τις ενέργειές της έθεσε τον κόσμο αυτό απέναντί της. Αλλά ούτε και οι μέτοχοι της πολυμετοχικότητας ή οι εμπνευστές της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Οι τελευταίοι συμπεριφέρθηκαν στον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ σαν να ήταν η παχιά αγελάδα που μπορούσαν να την αρμέξουν. Για αυτό άλλωστε και μεγάλη μερίδα αυτού του κόσμου τους γύρισε την πλάτη.

Και ας καταλάβουν κάτι οι κατήγοροι. Ότι τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ δεν θα τον νικήσουν ποτέ και έτσι δεν θα διαλύσουν τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ όπως ονειρεύονται. Αντί να ψάχνουν λοιπόν αφορμές για να ενοχοποιήσουν τον κόσμο αυτό καλύτερα να ψάχνουν αφορμές για να ζητήσουν συγνώμη για τις συμπεριφορές τους.

Green St
Keywords
Τυχαία Θέματα