Καταιγίδες σαρώνουν τη χώρα | Επιδεινώνεται ο καιρός από σήμερα το βράδυ

Νέο κύμα κακοκαιρίας «σαρώνει» την Ελλάδα: ισχυρές βροχές και καταιγίδες ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης στα δυτικά και τα βόρεια, προκαλώντας προβλήματα, ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα. Η κακοκαιρία θα συνοδεύεται από λασποβροχή, καθώς οι νοτιάδες μεταφέρουν σκόνη από την Αφρική.

Από την Πέμπτη το κύμα κακοκαιρίας θα μετακινηθεί ανατολικότερα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν.

Αναλυτικότερα,
σήμερα Τετάρτη στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και κατά τη διάρκεια της νύκτας προς Πέμπτη στα νησιά του Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου θα είναι ισχυρά, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (έως τους 20 βαθμούς στην Ήπειρο), 17 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως τους 23 βαθμούς), 17 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι και αργότερα καταιγίδες, όπου τις νυκτερινές ώρες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, με εξασθένηση.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε δυτική και βόρεια Ελλάδα

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε από την Τρίτη στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, κυρίως στα Ιωάννινα και την Κοζάνη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων μέχρι τις 21:30 το βράδυ της Τρίτης, είχαν πέσει 121 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 121 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Ειδικότερα, στα Ιωάννινα, ανεμοστρόβιλος έριξε δύο κολώνες της ΔΕΗ και τις παλιές στέγες στο στρατόπεδο Βελισαρίου, στο προάστιο Βρυσούλα των Ιωαννίνων, όπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συνεργεία της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το epirusgate, προβλήματα υπήρξαν και στην ηλεκτροδότηση από μικρές, τοπικές διακοπές ρεύματος λόγω της δυνατής βροχόπτωσης.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στην Θεσπρωτία. H Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 60 κλήσεις στην Ηγουμενίτσα. Έκλεισε ο δρόμος που οδηγεί στην Πλαταριά, όπως και η νέα παραλιακή οδός της Ηγουμενίτσας που παραδόθηκε στην κυκλοφορία μόλις πριν από δύο μήνες. Σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα πλημμύρισαν στην πλατεία των Φιλιατών. Η Πυροσβεστική έκανε σημαντική προσπάθεια για τον καθαρισμό των φρεατίων και την άντληση των υδάτων από τα πλημμυρισμένα καταστήματα.

Από τη δυνατή βροχή κατέβηκαν χείμαρροι με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και πολλά υπόγεια. Μάλιστα λόγω της νεροποντής κάποιοι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους για περισσότερο από μισή ώρα. Δύο μεγάλοι χείμαρροι ήταν η αιτία να πλημμυρίσουν δρόμοι στο χωρίο Μαυρούδι και στα Σύβοτα, όπου επίσης δημιουργήθηκαν προβλήματα σε πολλά υπόγεια.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών στη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη προκάλεσε η έντονη βραδινή βροχόπτωση. Συνεργεία της ΔΕΗ έσπευσαν στις περιοχές για να αποκατασταθούν σταδιακά τα προβλήματα.

Ισχυρή μπόρα έπληξε, επίσης, την περιοχή της Πτολεμαΐδας, στο νομό Κοζάνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα