ΕΚΠΑ | Ο Πρύτανης καταγγέλλει βουλευτές του Σύριζα για βία

Σε σοβαρές καταγγελίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προέβη η πρυτανεία Αθηνών κατά τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν το πρωί της Δευτέρας στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 21 Οκρωβρίου, όταν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ομάδα φοιτητών
και διοικητικών υπαλλήλων μπήκαν στα Προπύλαια για να απαιτήσουν την άρση των μέτρων ελέγχου των εισερχόμενων στο κτίριο, όπως αποφάσισε η νέα πρυτανική αρχή. Κατόπιν, οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη των Προπυλαίων.

Ο ίδιος ο πρύτανης, Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στο vima.gr έκανε λόγο για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά», ενώ σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ήταν και η ανακοίνωση της Πρυτανείας.

Στο κείμενο υπάρχει η καταγγελία ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «διευκόλυναν την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους, που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στο χώρο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρυτανείας:

«Σήμερα το πρωί τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. Αλεξόπουλος, Μαντάς και η κυρία Φωτίου, εισήλθαν χωρίς άδεια στο Κεντρικό Κτήριο του Ε.Κ.Π.Α., διευκολύνοντας, παράλληλα, την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους, που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο. Οι τρεις βουλευτές απαίτησαν την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο Κεντρικό Κτήριο του Ε.Κ.Π.Α. και την απομάκρυνση των Αστυνομικών Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι Αστυνομικές Δυνάμεις δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο. Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους Βουλευτές, πραγματοποιούν αυτήν την στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση-συνέλευση σε αίθουσα του Κτηρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων! Τις ενέργειες αυτές και το συναίσθημα ευθύνης των εμπλεκομένων το αφήνουμε στην κρίση του Ελληνικού Λαού».

Η απάντηση των βουλευτών του Σύριζα «Έχουμε μείνει κατάπληκτοι από την απαράδεκτη ανακοίνωση του κ. Φορτσάκη σχετικά με την επίσκεψή μας σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτώβρη το πρωί, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Φορτσάκης μας κατηγόρησε για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία, είσοδο χωρίς άδεια στο κτίριο, διευκολύνοντας την ανεξέλεγκτη είσοδο φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό.

Πρώτον: Τα όσα ισχυρίζεται δεν ισχύουν.

Δεύτερον: Οι κατηγορίες του για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία» είναι ανεπίτρεπτες προς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στα γεγονότα αλλά πυροδοτούν επιπλέον ένα κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της δημοκρατικής περιόδου και θυμίζουν άλλες εποχές.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ουδέποτε παραβιάσαμε την πόρτα του Πανεπιστημίου, που υπενθυμίζουμε ότι είναι δημόσιος χώρος. Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.. Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη , ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών. Στον Αντιπρύτανη εκφράσαμε την οργή μας και την λύπη μας για τον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο. Επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας , καθαριότητας κλπ.Ζητήσαμε οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε , αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 11πμ, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτος ισχυρισμούς του.»
Keywords
Τυχαία Θέματα