The Greek Issue: Οδηγός επιτυχίας για εύρεση εργασίας στο εξωτερικό – Βιογραφικό (Part 3/7)



Το κείμενο γράφτηκε από τον Μιχάλη Μάρκογλου στο προσωπικό του blog mikemark.com

προετοιμασία πριν φύγεις τι κάνεις μόλις φτάσεις βιογραφικό συνέντευξη budget networking/attitude-συμπεριφορά ο στόχος 3. ΒιογραφικόΑν πάρεις την απόφαση “να την κάνεις” το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι να βρεις δουλειά θα έχεις γίνει expert στα βιογραφικά. Η διαδικασία αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι η πιο ευχάριστη, αλλά
ο στόχος τώρα είναι πάνω από όλα.Πριν καν αρχίσεις να γράφεις το βιογραφικό σου, ψάξε online για “ιδανικά” βιογραφικά (πρότυπα βιογραφικά) σχετικά με τις δουλειές που ψάχνεις. Άρχισε να δουλεύεις πάνω σε αυτά. Διάλεξε μια καθαρή γραμματοσειρά του τύπου Arial, Helvetica κλπ και ξεκίνα να διορθώνεις.Το βιογραφικό είναι η καλύτερη ευκαιρία για λίγο “self-renovation”. Ήρθε η ώρα να ξανασχεδιάσεις το παρελθόν σου, να αντικαταστήσεις τις φράσεις “Ι was making coffee and beverages for the turists” με κάτι πιο κοντά στο “Serving an average of 80 clients per hour”. Ήρθε η ώρα να ξεχάσεις ό,τι μιζέρια έχεις συναντήσει και να πουλήσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν χρειάζεται να πεις ψέματα. Απαιτείται, όμως, το βιογραφικό σου να δίνει την αίσθηση του νικητή.


Ένα καλό hint για το βιογραφικό σου είναι να είσαι σύντομος και περιεκτικός. Μην γράφεις μεγάλες προτάσεις, χρησιμοποίησε bullets, βάλε αριθμητικά achievements (π.χ. αντί για “έκανα πωλήσεις”, γράψε “έσοδα στην εταιρεία από τις πωλήσεις μου: χ ποσό” ή “καλύτερος πωλητής στην ομάδα μου για 2 συνεχόμενους μήνες” ή “20% του budget προήλθε από τις προσωπικές μου πωλήσεις”.Στο τέλος της περιγραφής κάθε θέσης που είχες, γράψε μια σημαντική σου επιτυχία ή projects. Αν υπάρχει η δυνατότητα να βάζεις links με online site (από το site της εταιρείας που δούλευες μέχρι οτιδήποτε άλλο που θα κάνει τη διαφορά), κάν΄το.Μην ξεχάσεις να προσδιορίσεις τα ενδιαφέροντα σου. Προσπάθησε να αναφέρεις κάτι που θα τραβήξει τη προσοχή. Έχω ακούσει για κάποιον που πήγε σε συνέντευξη επειδή είχε στα ενδιαφέροντά του “Μέλος στη σχολή των Αγιο-Βασίλιδων”Χρειάζεσαι profile στο LinkedIn, το link του οποίου πρέπει να υπάρχει στο βιογραφικό σου. To profile σου μπορεί να είναι πιο αναλυτικό. Πρόσθεσε από το τι μαθήματα έκανες στο Πανεπιστήμιο μέχρι οτιδήποτε άλλο θέλεις.Το βιογραφικό σου πρέπει να διαθέτει απλή και καθαρή δομή, ώστε κάποιος να μπορεί να το διαβάσει επιγραμματικά πολύ γρήγορα. Για να γίνει αυτό, αρκεί να έχεις μεγάλους τίτλους, bold για οτιδήποτε σημαντικό, όπως οι τίτλοι εργασίας, ενώ οι περιγραφές να είναι σύντομες λίστες με bullets.Σε κάθε χώρα υπάρχουν sites που μπορείς να ανεβάζεις το βιογραφικό σου. Σημαντικό σε αυτά τα sites είναι να ανανεώνεις το βιογραφικό σου, έστω και τυπικά, σε εβδομαδιαία βάση. Οι recruiters και οι εταιρείες που αναζητούν εργαζόμενους βλέπουν πρώτα τα πιο πρόσφατα βιογραφικά. Έτσι, ανάμεσα στα πρώτα που θα βλέπουν θα είναι και το δικό σου. Σημαντικό, επιπλέον, είναι μέσα σε αυτό να υπάρχουν τα σωστά keywords. Μερικές εταιρείες αναζητούν εργαζόμενους με συγκεκριμένα skills ( π.χ. γνώση photoshop ). Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις τα σωστά και σχετικά keywords.Ακόμη, αν έχεις τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να βρεις έναν native speaker που έχει σχετική δουλειά να σου διορθώσει το βιογραφικό, κυρίως τα ορθογραφικά και τις εκφράσεις που πιθανόν να ακούγονται κάπως “ελληνικούρες”.Το πιο σημαντικό σχετικά με το βιογραφικό σου είναι να αρχίσεις να το στέλνεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το καλύτερο είναι να αρχίσεις 2-3 μήνες πριν φύγεις για τη χώρα-προορισμό. Ανά εβδομάδα να το ανανεώνεις και να κρατάς στατιστικά. Να ζητάς feedback όχι μόνο από όσους φίλους σου τα “κατάφεραν” ή όσους βρήκες στην αναζήτησή σου, αλλά και όσους recruiters έδειξαν ενδιαφέρον ή όχι στο βιογραφικό σου. Το πιο πιθανό είναι πως λίγοι θα ανταποκριθούν, αλλά ακόμα και ένας να το κάνει, για σένα θα είναι κέρδος .


Δυο πράγματα που απαγορεύονται δια ροπάλου είναι η φωτογραφία ή η ημερομηνία γέννησης. Αυτά κράτα τα για το profile σου στο LinkedIn. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφέρεις κινητό, email και διεύθυνση. Αν ακολουθήσεις τη συμβουλή μου, ως διεύθυνση και τοπικό αριθμό βάλε κάποια της χώρας-προορισμού. Η καλύτερη λύση είναι να βάλεις μια διεύθυνση κάποιου φίλου, γνωστού ή κάποιου Έλληνα στο εξωτερικό που ενδιαφέρεται να σε βοηθήσει. Ειδάλλως, βάλε μια τυχαία, σχετικά κεντρική διεύθυνση που θα βρεις στο internet (τα google maps θα σε βοηθήσουν να βρεις το ιδανικό μέρος της επιλογής σου)! Έτσι κι αλλιώς η διεύθυνση είναι τυπική. Πολλές φορές ίσως σου πουν πως η εταιρεία είναι μακριά από το σπίτι σου. Σε αυτές της ερωτήσεις μπορείς να λες πως όσο ψάχνεις εργασία είσαι φιλοξενούμενος σε συγγενείς σου και πως είσαι “willing to relocate” με την πρώτη ευκαιρία. Ακολούθησε τις συμβουλές στο Part 1 με skype και τηλεφωνικό αριθμό για επιτυχία των προηγουμένων.
Keywords
Τυχαία Θέματα