Υεμένη: Βρέφη πεθαίνουν από την πείνα- Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου- Photos

13:15 7/12/2016 - Πηγή: iPop

Τα παιδιά στην Υεμένη παλεύουν καθημερινά με τον θάνατο και δίνουν μάχη για την καλυτέρευση της υγείας τους. Χιλιάδες είναι τα βρέφη που πεθαίνουν από την πείνα και η κοινωνία εθελοτυφλεί, καταγγέλλει ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με τον θάνατο μικρών παιδιών από την πείνα να αυξάνεται.

Παράλληλα, κατηγορεί τον ανεπτυγμένο κόσμο

ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσει ένα λαό που υποφέρει από τον υποσιτισμό και τις ασθένειες.

Όταν η εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις:

Μια φωτογραφία ενός μικρού βρέφους από την Υεμένη, του Ibrahim, την οποία μεταδίδει το BBC, δείχνει πως η κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη με τον εμφύλιο πόλεμο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες μικρά παιδιά.

Ο μικρός παρά τις δυσμενείς συνθήκες και την κατάσταση της υγείας του έχει καταφέρει να επιβιώσει και οι γιατροί παρουσιάζονται αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει.

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, και με τον δίδυμο αδερφό του, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από την ζωή.

Η οικογένεια του μικρού, είναι μια από τις 3 εκατομμύρια οικογένειες που εδώ και δύο περίπου χρόνια βασανίζονται από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει.

Ο αγώνας τους για την εύρεση τροφής και νερού είναι διαρκής και καθημερινός. Ο πατέρας του νεογέννητου Ibrahim είναι οδηγός ταξί και μετά την κατάρρευση της οικονομίας παλεύει καθημερινά να βρει έστω και ένα πελάτη.

Η μητέρα του μικρού, που παλεύει για την ζωή του, περιγράφει τους αγώνες που δίνουν καθημερινά:

Μερικές φορές ο άνδρας μου δουλεύει. Άλλες πάλι γυρίζει σπίτι με άδεια χέρια. Μερικές φορές τρώμε κάτι αλλά υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να μας προσφέρει τίποτα

Ο ΟΗΕ, ήδη, κάποιους μήνες πριν είχε προειδοποιήσει ότι 14 εκατ. άνθρωποι στην Υεμένη, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, λιμοκτονούν, ενώ περισσότερα από 370.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Παράλληλα, και το 50% των ιατρικών εγκαταστάσεων δεν λειτουργεί πλέον, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Μερικές έχουν βομβαρδιστεί και άλλες έχουν σταματήσει, επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Χιλιάδες είναι οι καταστροφές που έχει αφήσει πίσω του ο πόλεμος στην Υεμένη. Στη χώρα δεν υπάρχουν υποδομές. Κτίρια και γέφυρες έχουν καταρρεύσει από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να είναι πολύ δύσκολες. Δρόμοι και γέφυρες έχουν καταρρεύσει από τις επιθέσεις, καθιστώντας την παροχή βοήθειας ακόμη πιο δύσκολη.

Η ροή των ενισχύσεων πραγματοποιείται από επαναστάτες που θέλουν να ελέγχουν τη διανομή της. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της υγείας, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

Γίνονται, όμως, αρκετές προσπάθειες από Φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), οι οποίοι παλεύουν να ανακουφίσουν τον πληθυσμό που υποφέρει, αλλά και αυτό είναι ένα τεράστιο έργο, που απαιτεί αρκετούς πόρους, που όμως δεν υπάρχουν.

Ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Colette Gadenne, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Hajjah περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λέγοντας:

Υπάρχει ένα σύστημα, επισιτιστικά κέντρα, προγράμματα διατροφής, αλλά είναι πολύ δύσκολο για πολλές οικογένειες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να πάνε σε κάποιο από αυτά τα κέντρα για βοήθεια. Το όλο σύστημα πραγματικά καταρρέει, τα νοσοκομεία κλείνουν, γι ‘αυτό είναι αδύνατο να δούμε πώς αυτή η χώρα, θα μπορέσει να «αναρρώσει» καθώς βυθίζεται καθημερινά

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα, Jamie McGoldrick, εξέφρασε φανερά την δυσαρέσκειά του προς τις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες θεωρεί ότι εθελοτυφλούν μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα.

Ο πολιτισμένος κόσμος κάνει τα στραβά μάτια και αδιαφορεί για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η πολιτική κατάσταση στην Υεμένη έχει ξεπεράσει την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα δεν λειτουργεί πια εδώ. Δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για την κρίση που έχει ξεσπάσει. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια από μουσαμά, άχυρο και λάσπη και αναγκάζονται να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη:

Ξεκίνησε το 2015 μεταξύ δύο παρατάξεων που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την κυβέρνηση της Υεμένης, μαζί με τους υποστηρικτές και τους συμμάχους τους. Δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί, που εδρεύει στο Άντεν, συγκρούονται με τις δυνάμεις των Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. Την ίδια στιγμή, η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε πραγματοποιούν επιθέσεις, με την Αλ-Κάιντα να ελέγχει τμήματα της επικράτειας στην ενδοχώρα και κατά μήκος των ακτών.

Photo: بوابة العين الاخبارية, BBC newsΔιαβάστε επίσης:

Εκεχειρία για 72 ώρες στην Υεμένη

The post Υεμένη: Βρέφη πεθαίνουν από την πείνα- Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου- Photos appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα