Τσίπρας προς Yildirim: H ειλικρίνεια και η αμεσότητα είναι ο μόνος τρόπος να βρούμε λύσεις

13:46 19/6/2017 - Πηγή: iPop

Στα βασικά θέματα της ατζέντας της συνάντησης του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης με τον B. Yildirim, τονίζοντας την βαρύτητα της Ελληνοτουρκικής σχέσης, της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και το Κυπριακό. Από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψε και η αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο

Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημασία της συνεργασίας των γειτονικών χωρών:

Η θετική ατζέντα τολμώ να πω ότι αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας αποτελεί την βάση για την προώθηση του λεγόμενου Νοτιοευρωπαϊκού διαδρόμου με διακλαδώσεις στα Βαλκάνια, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντείνουμε τον διάλογο και για την επέκταση του αγωγού Τερκενστριν

Σχετικά με τα έργα που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τις δύο χώρες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Στον τομέα μεταφορών επιταχύνουμε τις αποφάσεις που πήραμε στη Σμύρνη για την ένωση Σμύρνης Θεσσαλονίκης, την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας και την κατασκευή νέας γέφυρας.»

Ενώ τόνισε πως στον τομέα της ασφάλειας «εντείνουμε την συνεργασία μας στην αντιμετώπιση των έντονων προκλήσεων και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας».

Αναφερόμενος στις δοκιμασίες που πέρασαν οι δύο χώρες λόγω του προσφυγικού ζητήματος:

Πρέπει να πω ότι ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε και πήρε καλό βαθμό η σχέση μας ήταν το πεδίο της μεταναστευτικής κρίσης όπου χάρη και στη συνεργασία των δύο χωρών επιτεύχθηκε ουσιαστικά η μείωση των ροών αλλά κυρίως η μείωση των θανάτων ανθρώπων αθώων στο Αιγαίο

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ

«Η τρίτη πτυχή της ατζέντας ήταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας όχι μόνο γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων που μας αφορούν αλλά και επειδή μπορεί να επιτελέσει την βάση σε περαιτέρω Ευρωτουρκικής συμμαχίας στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη γειτονιά μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν τις στενές τους σχέσεις και τη συμμαχία τους:

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν να έχουν στενές συμμαχικές σχέσεις και υπογράμμισε την προσπάθεια της χώρας μας να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί για το προσφυγικό και τη βοήθεια της Τουρκίας:

«Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να αποτελούμε πολύ στενό σύμμαχο της Τουρκίας και θα στηρίζουμε να στηρίζουμε σθεναρά την συνέχεια του διαλόγου για την παροχή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν υποσχεθεί- δεσμευθεί- από την πλευρά της ΕΕ σε ότι αφορά την στήριξη των 3 εκατ. προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία».

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο στην ατζέντα:

Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στις παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν βοηθάει καθόλου. Υπογράμμισε δε, ότι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και των δύο χωρών θα πρέπει να προλαβαίνουν και όχι να καταστέλλουν τις εντάσεις.

Η υλοποίηση αυτής της ατζέντας πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλή γειτονίας χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε δυνατό και κυρίως δεν ήταν δυνατό από το περασμένο φθινόπωρο το ως και τον προηγούμενο μήνα και θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εανέριου χώρου και των θαλάσσιων περιοχών που έχουν αυξηθεί

«Τόνισα ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου ότι η στρατιωτική κινητικότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν σε ανταγωνιστικούς εξοπλισμούς αντί να εργαζόμαστε για την ώσμωση των λαών των εμπορικών και κοινωνικών σχέσεων και στο τέλος τέλος αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό και ένα ατύχημα που είναι το τελευταίο που εύχονται και οι δύο περιοχές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να κινηθούν από κοινού σε μια κατεύθυνση με γνώμονα την ανοικτή επικοινωνία:

Πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήσαμε να έχουμε ανοικτή επικοινωνία, να ενθαρρύνουμε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων να είναι σε ανοικτή επικοινωνία, να προλαμβάνουμε και όχι να καταστείλουμε εντάσεις, παράλληλα συζητήσαμε και για την διάσκεψη στο τέλος του Ιουνίου στην Ελβετία για το κυπριακό

The post Τσίπρας προς Yildirim: H ειλικρίνεια και η αμεσότητα είναι ο μόνος τρόπος να βρούμε λύσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα