Τσίπρας: Tο σημείο εξόδου απ’ τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο

20:39 21/6/2017 - Πηγή: iPop

Έμφαση στην έξοδο της χώρας απ’ τα Μνημόνια και την επιτροπεία έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εστίασε και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσει να γίνει η Ευρώπη κοινωνική, προοδευτική

και δημοκρατική.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει εάν δεν είναι κοινωνική και δημοκρατική», ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα κατά την εισήγησή του.

Μιλώντας για μια προοδευτική συμμαχία της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι σημείο αναφοράς για όλους, γι’ αυτό έχει σημαντικό ρόλο που «ξεπερνά την αριθμητική των απλών πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σ’ αυτήν».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «δεν είμαστε ένα απλό forum παρατηρητών, αλλά είμαστε σ’ ένα forum αποφασισμένων πρωταγωνιστών», προσθέτοντας:

Εκφράζω την εκτίμησή μου για την αλληλεγγύη στην Ελλάδα και για την αλληλεγγύη της προοδευτικής συμμαχίας και απ’ τους οικολόγους. Η Ελλάδα έφθασε στο σημείο της επιστροφής στην ανάπτυξη και την κανονικότητα, το σημείο εξόδου απ’ τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είμαστε σε σημείο εξόδου από την κρίση, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα βγει απ’ τα Μνημόνια το Καλοκαίρι του 2018.

Αυτό το σημείο έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης: Το Καλοκαίρι του 2018, όμως, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μια φυσιολογική διαδικασία γιατί απ’ τον Γενάρη του 2015, απ’ όταν η Αριστερά ανέλαβε τη εξουσία, κυβερνούμε τη χώρα κάτω από συνθήκες οικονομικού εκβιασμού απ’ τους πιστωτές μας

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η επιλογή της Κυβέρνησης ήταν να μη ρισκάρει να θρυμματίσει την Ελλάδα, «να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη κι επ’ αυτού δεν θέλω να θεωρήσουμε ότι ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Γι’ αυτό δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα υπέρ των πιο ευάλωτων ομάδων».

Συμπλήρωσε πως «δεν σκεφτήκαμε ποτέ να παραδώσουμε την Ελλάδα στις δυνάμεις που προάγουν την αέναη λιτότητα κι ανασφάλεια», ενώ εξέφρασε την άποψη πως είναι η πρώτη φορά μετά το Καλοκαίρι του 2015 που η Κυβέρνηση νιώθει δικαιωμένη για την επιλογή της να μείνει και να παλέψει κάνοντας σκληρές διαπραγματεύσεις και προσπαθώντας «ν’ ανοίξει παράθυρα ελπίδας στο σκοτάδι».

Μιλώντας για τον φιλελευθερισμό στην Ευρώπη και υποστηρίζοντας μια προοδευτική Ε.Ε., ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν μαζί μας».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολίασε, μεταξύ άλλων, τα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα: Το Brexit και την άνοδο της άκρας δεξιάς.

«Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί για εγρήγορση, η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού και η άνοδος της άκρας δεξιάς είναι δείγματα της απώλειας της εμπιστοσύνης. Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, δεν εμπνέει και δεν ελκύει, η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη».

Τόνισε την ανάγκη να «οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η Προοδευτική Συμμαχία είναι η μόνη διέξοδος, πρόκειται για έναν αγώνα που πρέπει και αξίζει« να δώσουμε όλοι μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις».

Η Ευρώπη θα πάρει τη μοίρα της στα χέρια της μόνο όταν οι λαοί της πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Η Ευρώπη αφορά όλους τους πολίτες κι όχι κάποιους τεχνοκράτες, όπως είναι τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως φορείς, όπως το Eurogroup, πρέπει να λειτουργούν περισσότερο δημοκρατικά.

«Επαφίεται σε μας να προχωρήσουμε σε ρήξη με το κατεστημένο και να ελπίσουμε σε μια καλύτερη Ευρώπη», ήταν τα λόγια στα οποία κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης:

Τσίπρας: «Τώρα που βλέπουμε την έξοδο πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας»

The post Τσίπρας: Tο σημείο εξόδου απ’ τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα