Τσίπρας: Αντιμετώπιση του προσφυγικού με αλληλεγγύη και συλλογικότητα

14:39 24/9/2016 - Πηγή: iPop

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βιέννη της Αυστρίας η «μίνι» Σύνοδος για το προσφυγικό με τη συμμετοχή 10 χωρών. Το παρών δίνει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά την επίλυση του προσφυγικού.

Ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο έδωσε έμφαση στη δίκαιη κατανομή των βαρών και στην ανάγκη για αντιμετώπιση του προσφυγικού

συλλογικά και με αλληλεγγύη, τονίζοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Α. Τσίπρας έκανε κάλεσμα προς «όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο για να καταθέσει τις δικές της θέσεις, ως χώρα που σηκώνει πολύ μεγάλο μέρος του βάρους διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Το ζήτημα της διαχείρισης των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών ροών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, ο οποίος άλλωστε έκλεισε με μονομερείς κινήσεις κάποιων χωρών

Κατά τον πρωθυπουργό, αυτό είναι αντίθετα ένα ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες οι ροές αυτές κατευθύνονται και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών. «Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό άλλωστε τονίσαμε και στον ΟΗΕ στις δύο Διασκέψεις για το Μεταναστευτικό».

Οι προτάσεις του Α. Τσίπρα:Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη από τη συνεργασία της με την Τουρκία.Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της Συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, -με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία- και παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.Να επιταχυνθεί ραγδαία, επιτέλους, η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, διαδικασία που παρά τις δεσμεύσεις, έχει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4.000 από τους 66.000). Επίσης, να αυξηθούν οι ρυθμοί επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex, αλλά και στην ανάγκη για αποστολή προσωπικού απ’ το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο στην Ελλάδα. «Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το ‘Ασυλο (EASO) έχει δεσμευτεί για αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, και εξ αυτών βρίσκονται εκεί μόλις 19. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει δυο αιτήματα για αποστολή 60 και 80 στελεχών της EASO, στα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση».

Τέλος, ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα πρέπει να ιδρυθεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες προέλευσης προκειμένου να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. «Είναι απαράδεκτο και σε αυτόν τον τομέα το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης γραμμής», σημείωσε.

Αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ζητά ο Τουσκ

Μέσω tweet ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε στην ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό ‘κλειδί’ για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε άλλη ανάρτησή του τονίζει πως «προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Σήμερα θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά».

We need to confirm politically & in practice that the Western Balkan route of irregular migration is closed for good https://t.co/Aa5sdQRy2C

— Donald Tusk (@eucopresident) September 24, 2016

Η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου πριν την έναρξη της «μίνι» Συνόδου:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση. Είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση. Χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές

Το πρόγραμμα της Συνόδου:

11:30
Άφιξη των αρχηγών κυβερνήσεων στο χώρ της Συνόδου (Ομοσπονδιακή Καγκελαρία της Αυστρίας)

Υποδοχή από τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Κρίστιαν Κερν

11:30
Συνεδρία εργασίας

12:45
Οικογενειακή φωτογραφία

13:00
Γεύμα εργασίας

Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ

Ολοκλήρωση της Συνόδου

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού |Andrea Bonetti

The post Τσίπρας: Αντιμετώπιση του προσφυγικού με αλληλεγγύη και συλλογικότητα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα