Τσίπρας- Oettinger για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

18:37 17/7/2017 - Πηγή: iPop

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Günther Oettinger, είχε το πρωί της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Oettinger ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ένωσης στην επόμενη περίοδο.

Απ’ την μεριά του ο κ. Τσίπρας

εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο Günther Oettinger , μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής, τονίζοντας πως η πρότασή του για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι «φιλόδοξη και ρεαλιστική και όχι ουτοπική».

Θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία. Το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην ΕΕ είναι χειρότερη λύση, διότι η οικονομία μας, οι περιφέρειές μας, οι γεωργοί μας χρειάζονται την ασφάλεια του σχεδιασμού. Το να επενδύει κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ πιο αποδοτικό από ότι να γίνονται 28 διαφορετικές επενδύσεις

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κοινή άμυνα της ΕΕ και το προσφυγικό ζήτημα υπογραμμίζοντας ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «η Ιρλανδία πληρώνει 3 δισ. ευρώ, παρά το ότι δεν θα φτάσουν εκεί οι πρόσφυγες και πληρώνει για να μείνουν οι άνθρωποι στην Τουρκία, να ζήσουν και να σπουδάσουν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ προσδιορίζει τον χαρακτήρα της και αντανακλαστικά των κρατών-μελών.

Καθοριστικότερες είναι οι πολιτικές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει ο προϋπολογισμός. Και αυτές ανάγονται στο διπλό έλλειμμα της ΕΕ, το δημοκρατικό και το κοινωνικό και την ακόμη υφιστάμενη κρίσης της νομιμοποίησης

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει το τρίτο σενάριο της Λευκής Βίβλου, όχι γιατί είναι υπέρ της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, αλλά επειδή είναι υπέρ μιας Ευρώπης πολλών επιλογών.

Εκεί που υπάρχει πολιτική συμφωνία, στα θέματα άμυνας, στα θέματα ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης, θα πρέπει να προχωρούμε αυτοί που θέλουμε, χωρίς αποκλεισμούς

Photo: INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

The post Τσίπρας- Oettinger για τον προϋπολογισμό της ΕΕ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα