Το ΔΝΤ κάνει λόγο για νέα μέτρα…Η Κυβέρνηση όμως έχει άλλη απόψη

10:38 6/12/2016 - Πηγή: iPop

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, παρόλο που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να κάνουν λόγο για νέα μέτρα. Από την άλλη μεριά, η Κυβέρνηση επιμένει να μιλά και θετικό πρόσημο του χθεσινού Eurogroup και διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν νέα

μέτρα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Σύριζα, Ράνια Σβίγκου, μίλησε στην ΕΡΤ για την θετική εξέλιξη που είχε το χθεσινό Eurogroup, λέγοντας πως υπήρξε «θετική απόφαση για το χρέος, καθώς επίσης πως αποκρούστηκαν οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου:

Xθες έγινε ένα αποφασιστικό και θετικό βήμα για τη χώρα μας. Ήρθε ως επιβεβαίωση και των πολύ θετικών στοιχείων που καταγράφει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα και των προβλέψεων για την ανάπτυξη για το 2017. Σίγουρα μιλάμε για πολύ θετική απόφαση αναφορικά με το χρέος. Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει και η Αντιπολίτευση να το αναγνωρίσει, παρόλο που όταν ήταν κυβέρνηση απλώς επαναλάμβανε μονότονα ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι δεν χρειάζεται κανένα μέτρο για τη ρύθμισή του.

Είναι, επίσης, θετικό το ότι αποκρούστηκαν οι παράλογες απαιτήσεις για τα εργασιακά και ότι θα ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό, δηλαδή, το οποίο τόνιζε σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να τονίζει η κυβέρνηση. Όπου βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δεν είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και άλλα ακραία πράγματα που ζητάει το ΔΝΤ. Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ισοδυναμούν με την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως, δηλαδή, συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση ούτε σε αυτό το σημείο.

Ούτε οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του 2018 δεν έγιναν δεκτές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αντιληφθεί και η αντιπολίτευση, η οποία επιμένει στην καταστροφολογία και επιμένει να διαβάζει διαφορετικά τις εξελίξεις απ’ ότι το κάνουν όλοι στην Ευρώπη.

Συνεχίζεται η συζήτηση για τα υπόλοιπα μέτρα για το χρέος και στόχος είναι να καταγραφεί ένα καθαρός διάδρομος για το χρέος, ώστε να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Οι συζητήσεις σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας θα συνεχιστούν. Καταλαβαίνουμε, όμως, ότι καταλήξαμε σε ένα βασικό πλαίσιο με κάποιους κανόνες που, όπως είπα και στην εισαγωγική μου απάντηση, είναι θετικοί για τη χώρα μας.

Παράλληλα, για την επιτυχή έκβαση που πήρε το χθεσινό Eurogroup μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για όσα θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λίγο αργότερα σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην επιτυχία που είχε η χθεσινή συζήτηση, εμφανώς πιο συγκρατημένος.

Τι είπε ο Γιώργος Σταθάκης;

Ο υπουργός μίλησε για επιτυχία της Κυβέρνησης στο χθεσινό Eurogroup, κάνοντας λόγο για ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως τόνισε ο ίδιος:

Έχουμε συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, άρα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται

Ο Γιώργος Στάθακης επίσης αναφέρθηκε στο το πόσο σημαντική είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι με βάση όσα συμφωνήθηκαν δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα το 2018, αποτέλεσμα το οποίο θεωρεί ότι είναι επιτυχία της κυβέρνησης.

Η συμφωνία φέρνει σταθερότητα για την οικονομία και το μέλλον. Με αυτήν την απόφαση του Eurogroup, εκτός της συμφωνίας για το χρέος που εξασφάλισε η κυβέρνηση, εξασφαλίζει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα έως το 2018

Αναφερόμενος στη συμφωνία πρόσθεσε επίσης πως παράλληλα με την αποφυγή νέων μέτρων, η Κυβέρνηση πέτυχε και την αποφυγή περικοπών των συντάξεων.

Η συμφωνία αυτή δεν παραπέμπει στην λήψη περισσότερων μέτρων, ούτε στην περικοπή συντάξεων

Μιλώντας για τον ρόλο του ΔΝΤ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως έχει συμφωνήσει στο 3,5% πλεόνασμα χωρίς μέτρα.

Το ταμείο καλείται να αποφασίσει επί του συγκεκριμένου. Έχουμε μια συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μέχρι το 2018 αυτό είναι το πρόγραμμα και έχει κλείσει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συμφωνήσει στο 3,5% πλεόνασμα χωρίς μέτρα

Τι είπε ο Π. Σκουρλέτης;

Ο Υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του μίλησε για την θετική έκβαση που πήρε η συζήτηση και τόνισε τη σημαντικότητα της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.

Η συζήτηση στο Eurogroup χθες έχει ένα μεγάλο θετικό πρόσημο. Πρέπει όμως να περιμένουμε και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να πέσουν χρήματα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης και έτσι θα καταλάβει ο κόσμος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα

Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, καθώς όσα συζητήθηκαν είναι μόνο η αρχή και πως θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις.

Αυτό δεν σημαίνει, πως τα πράγματα δεν παύουν να είναι δύσκολα. Ως δεδομένο πρέπει να έχουμε την επίτευξη των στόχων για το 2017 και το 2018. Από κει και πέρα είναι η δυναμική της οικονομίας που θα διαμορφωθεί το 2017 για τα πλεονάσματα

Παράλληλα, μίλησε για τον ρόλο της Κυβέρνησης και έδωσε απαντήσεις στα σενάρια που μιλούν για εκλογές.

Στοίχημα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες πολιτικές. Δεν πάμε για εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι στις επιλογές, ούτε στις προθέσεις της κυβέρνησης… δεν είναι στο τραπέζι. Η χώρα βρίσκεται σε μη κανονικότητα και γι’ αυτό πάντα υπάρχει στη συζήτηση το θέμα των εκλογών… Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης

«Καλοδεχούμενη αλλά μη επαρκής η απομείωση του χρέους» τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης.

Την απομείωση του χρέους σχολίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος την χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη, αλλά μη επαρκή».

Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Μεταμόρφωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, πως την ώρα η Κυβέρνηση πανηγυρίζει «η παραγωγική Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης».

«Η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη, αλλά από μόνη της δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σ΄όλα όσα χρειάζεται η χώρα λέγοντας:

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας. Ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορεί να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της παραγωγικής Ελλάδας. Ένα σχέδιο, το οποίο από μόνο του θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Μακριά ακόμα απ’ την συμφωνία- Μη επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

The post Το ΔΝΤ κάνει λόγο για νέα μέτρα…Η Κυβέρνηση όμως έχει άλλη απόψη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα