Το The Cue μας βάζει μέσα στο μυαλό κάποιου που φτιάχνει escape rooms και μας ενθουσιάζει

20:04 19/4/2017 - Πηγή: iPop

Το The Cue είναι ένα από τα πιο γνωστά escape rooms στην Ελλάδα, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (με παραρτήματα σε Κεφαλονιά και Αλεξανδρούπολη) και είναι άκρως ιδιαίτερο καθώς όλα τα δωμάτια που φιλοξενεί στον χώρο του είναι δικές τους δημιουργίες! Ο Μίλτος Τιτάκης, ιδιοκτήτης του the cue μας ανοίγει ένα παραθυράκι και μας βάζει μέσα στο μυαλό κάποιου που φτιάχνει escape

rooms -το δικό του- και μας ενθουσιάζει!

Πόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί ένα δωμάτιο από το μηδέν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά κάποιου για να μπορέσει να το κάνει, κατά πόσο «μόδα είναι και θα περάσει» η μανία με τα escapάδικα (όπως λέμε μεταξύ μας), τι είναι το team building και πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα οι εταιρίες; Όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν τις απαντήσεις τους σε μία απολαυστική συνέντευξη!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, από πότε υπάρχει το The Cue και πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;Το The Cue ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και το κίνητρο ήταν ότι είχα δει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πως είναι τα escape rooms και είχα παρατηρήσει ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον, με έντονο background και είπα να το εξελίξω.Αυτά που είχα δει ήταν αγορασμένες επιχειρήσεις από το εξωτερικό και αυτό που ήθελα να φτιάξω εγώ ήθελα να είναι στα δικά μας μέτρα με ελληνικές εταιρείες. Αυτά που είχα πάει μέχρι τότε ήταν απλά αντιγραφή του εξωτερικού, το The Cue είναι φτιαγμένο από το μηδέν.Είχατε παίξει σε κάποια δωμάτια και του εξωτερικού ή μόνο της Ελλάδας;Είχα επισκεφτεί και δωμάτια στο εξωτερικό για να μπορέσω να δω πως λειτουργούν. Όταν έπαιξα στο ξεκίνημα της μανίας ήταν πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Τώρα στο εξωτερικό θα συναντήσεις δωμάτια τα οποία είναι extreme, αυτή είναι η βασική διαφορά. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 100 και στην Αθήνα 400 δωμάτια, στη Βουδαπέστη υπάρχουν 1500 δωμάτια. Εκεί, το 50% και πάνω θα ειναι αδιάφορο, δεν θα βρεις κάτι που δεν θα το βρεις και στην Ελλάδα, το υπόλοιπο 50% θα είναι βατό έως ιδιαίτερα και εντυπωσιακά. Τεράστια δωμάτια με πολλούς ηθοποιούς με το στοιχείο του νερού και άλλα extreme στοιχεία τα οποία σιγά σιγά θα έρθουν και στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό μπορείς να βρεις δωμάτια μέσα στα οποία θα πρέπει να βγεις από το δωμάτιο, να ανέβεις σε άλλο όροφο, να ανέβεις στην ταράτσα και να ξαναμπεις στο δωμάτιο μετά να χρησιμοποιήσεις μία νεροτσουλήθρα και τέτοια πράγματα που δεν τα περιμένεις σε ένα δωμάτιο. Εδώ ξεκινάει σιγά σιγά τώρα να γίνονται extreme.

Εσείς έχετε κάποιο δωμάτιο το οποίο έχει στοιχεία που οδεύουν στο extreme;Δεν θα το έλεγα, όχι μόνο για το δικό μας αλλά γενικά στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα τώρα έχει αρχίσει δειλά δειλα να παρουσιάζονται extreme στοιχεία αλλά ακόμα δεν συναγωνίζονται του εξωτερικού. Για τα δεοδμένα της Ελλάδας στο The Cue έχουμε extreme πράγματα αλλά σε καμία περίπτωση στο επίπεδο του εξωτερικού.

Ποια είναι η έμπνευση σας για την δημιουργία των δωματίων;Η διαδικασία συνάδη με το τι πιστεύεις ότι θα αρέσει σε κάπoιον. Σίγουρα έχεις ερεθίσματα από μία ταινία, από ένα βιβλίο ή από πράγματα που έχεις δει αλλού. Η έμπνευση για μένα είναι ότι προσπαθώ να φτιάξω κάτι το οποίο αν το έπαιζα εγώ θα είχα ενθουσιαστεί.Πόσο πiο δύσκολο είναι να φτιαχτεί πλέον ένα δωμάτιο συγκριτικά με την αρχή στο The Cue; Έχει ανέβει το επίπεδο δυσκολίας;Πλέον είναι πιο δύσκολο για την δημιουργία κάποιου δωματίου. Όταν δημιουργήσαμε το πρώτο δωμάτιο ήταν μικρότερος ο ανταγωνισμός και ο κοσμος ενθουσιαζόταν και πιο εύκολα. Από εκεί και πέρα για το 2-3-4 δωμάτιο δεν είναι μόνο ότι πρέπει να είναι διαφορετικό αλλά βασικός παράγοντας είναι ότι έχεις στο μυαλό σου πως οι άνθρωποι έχουν παίξει τα προηγούμενα δωμάτια οπότε περιμένει κάτι ακόμα καλύτερο. Πλέον, θα ζοριστείς και θα το ψάξεις περισσότερο γιατί θέλεις ο παίκτης να ξέρει ότι το 6ο είναι καλύτερο από το 5ο και το 7ο καλύτερο από το 6ο. Θέλεις ο παίκτης να περιμένει το νέο δωμάτιο με ανυπομονησία και να μην πέσεις στην παγίδα να σκεφτεί ότι αυτό ήταν δεν έχει κάτι επιπλέον να μας δώσει. Όσο του δίνεις κάτι δυνατό λέει ότι δεν επαναπαύεσαι και ότι αξίζει να έρθει χωρίς να ξέρει τι θα δει. Γνωρίζει ότι ανεβάζεις μόνος σου τον πήχη και ανυπομονεί να παίξει. Πάντα πρέπει να προσπαθείς υπερβολικά …δεν έχεις πισωγύρισμα.

Έχει τύχει περίοδος που θα πρέπει να αλλαχθεί το δωμάτιο και να μην υπάρχει ιδέα για επόμενο;Δεν μου έχει τύχει γιατί οι ιδέες υπάρχουν. Το θέμα είναι να επιλέξεις την ιδέα που αναζητά η πόλη και να την αναπτύξεις. Το τελευταίο δωμάτιο που κάναμε είναι τρομακτικό και με ηθοποιούς. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι ο κόσμος αναζητά ένα δωμάτιο πιο τρομακτικό και έτσι πήρα τα τρομακτικά σενάρια που είχα στα σκαριά και πάτησα πάνω τους.Πάντα υπάροχυν 4-5 ιδέες στα σκαρια και ανάλογα με το τι ζητάει η πόλη το κάνεις πράξη. Υπήρξε περίοδος που είχα αντιληφθεί ότι υπάρχει ανάγκη για ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορούσα να βάλω μέσα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Τώρα αισθάνομαι ότι ο κόσμος αποζητά τον ηθοποιό, το τρομακτικό. Υπήρχε περίοδος που ο κόσμος ήθελε δωμάτιο με πολύ σκέψη για να το βγάλεις. Αύριο μπορεί αν αλλάξει η μόδα… το βασικό είναι να είσαι κοντά στους παίκτες για να δεις τι τους άρεσε, τι όχι, τι πρέπει να αλλάξεις.Ποια τα στοιχεία για να χτιστεί ένα δωμάτιο από κάποιον;Θέλει φαντασία, τρέλα, να μην είσαι και «λίγο καλά»… να θέλεις να κάνεις το κάτι διαφορετικό, να φανταστείς τι θα αρέσει στον άλλον, να έχεις πολλά ερεθίσματα από βιβλία και ταινίες, ιστορίες από τις οποίες μπορείς να πάρεις κομμάτια.

Ποιο είναι το μυστικό για να είναι επιτυχημένη μία ομάδα και να αποδράσει;Δεν παίζει ρόλο ούτε η εξυπνάδα ούτε η ηλικία. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίζοντα τα πάντα με λογική και να μην επικρατούν σε μία ομάδα των 5 ατόμων 5 διαφορετικές σκέψεις τις οποίες ακούς και λες πως τους ήρθε αυτό; Οι γνώμες θα πρέπει να εισακούγονται όλες αρκεί να υπάρχει η λογική. Μετράει πολύ η εμπειρία, αλλιώς θα λύσει ένα δωμάτιο μία ομάδα που έχει παίξει 50 δωμάτια και αλλιώς μία ομάδα που έχει παίξει 2. Βασικό είναι να μην γίνεται χάβρα ούτε να ενθουσιάζεσαι και να επικρατεί χαμός. Με την λογική και ηρεμάι όλα θα πανε καλά.Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που έχετε δει μέσα από το master room;Είναι πολλά, αλλά δεν είναι εύκολα να τα περιγράψεις με λόγια… τα περισσότερα αστεία σκηνικά είναι με τους ηθοποιούς, θα προσπαθήσω να δώσω ένα παράδειγμα… Σ’ ένα δωμάτιο που είναι χωρισμένη η ομάδα σε δύο διαφορετικούς χώρους οι παίκτες είναι κατενθουσιασμένοι και είναι το 4ο δωμάτιο που έπαιζαν συνολικά. Οι παίκτες βλέπουν κιόλας ότι προχωράει το παιχνίδι και εκείνοι λύνουν τους γρίγους και ενθουσιάζονται ακόμα περισσότερο. Σ’ ένα σημείο της ροής του παιχνιδιού η μία ομάδα στο δωμάτιο Α πρέπει να πατήσει κάτι και αν το κάνει καλά κατεβαίνει από το ταβάνι του δωματίου Β στο οποίο βρίσκεται η υπόλοιπη ομάδα ένα πανί. Τόσο απλό όσο ακούγεται. Όταν βρίσκουν αυτό το κομμάτι στο δωμάτιο Α για να κατέβει το πανί στο δωμάτιο Β οι παίκτες της ομάδας Β ακούν έναν έντονο θόρυβο και λέει ένας παίκτης του Β δωματίου στους άλλους «πες μου ότι θα φύγει το ταβάνι». Βεβαίως άλλο να το βλέπεις μέσα στην ροή του παιχνιδιού και άλλο να στο περιγράφω!Τα πολλά γέλια είναι με τους ηθοποιούς οι αντιδράσεις φόβου είναι που σε κάνουν να γελάς πολύ! Άμα σου πεταχτεί ένας άνθρωπος μέσα στα αίματα για να σε φοβίσει δεν ξέρεις πως θα αντιδράσεις και εκεί ξεκινάνε τα γέλια για εμάς που παρακολουθούμε απέξω.‘Εχει συμβεί κάτι ακραίο με τους ηθοποιούς;Οι πιο ακραίες αντιδράσεις είναι να πατήσουν το panic button και να βγει έξω κλαίγοντας ο παίκτης χωρίς να έχει κάνει κάτι συγκεκριμένο ο ηθοποιός!Το κλειδί για να μην γίνουν τα escape rooms μία μόδα ποιο είναι;Το κλειδί είναι καθαρά η εξέλιξη και η καινοτομία μέσα στην εξέλιξη. Να εξελίσσεσαι κάνοντας κάτι το διαφορετικό. Να μην είναι άλλο ένα δωμάτιο μέσα στα 50 που έχει ήδη παίξει!

Ποια δωμάτια θα βρουμε στο thecue και τι δυσκολίας είναι;Το corruption: Ένας διάσημος φωτογράφος έχει καταφέρει να τραβήξει φωτογραφίες την στιγμή που ένας διακεκριμένος υπουργός δωροδοκείται από έναν επιχειρηματία. Αυτό έχει προκαλέσει σάλο στον κύκλο και των δύο ανδρών οι οποίοι μαθαίνουν ποιος είναι ο φωτογράφος που τους κρατά στο χέρι. Η ομάδα σας έχει αναλάβει να κλέψει τις φωτογραφίες και να τις επιστρέψει πίσω στον υπουργό για να αποφύγει το πολιτικό σκάνδαλο. Ο φωτογράφος δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα και φεύγει βιαστικά. Εσείς αποφασίζετε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εισβάλετε στο γραφείο του. Ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή. Πρέπει να βρείτε τις φωτογραφίες. Η δυσκολία έιναι μέτρια, για τα αρχικά επιπεδα.Το δεύτερο δωμάτιο είναι το kidnap, είναι ξακουστό και τοπρώτο που έφτιαξα εγώ. οι παίκτες ξεκινούν δεμένοι σε μία αποθήκη. Πρέπει να λυθούν, να ακολουθήσουν μία σειρά από γρίφους και να απενεργοποιήσουν μία βόμβα. Μ’ αυτό το δωμάτιο ως αφορμή φτιάχτηκε το Kidnap II 2 με ηθοποιούς που πρακτικά είναι το 6ο δωμάτιο στο thecue που φτιάξαμε. Έγινε με αφορμή την επιτυχία του πρώτου. πλέον μπαίνεις αφού έχεις απενεργοποιήσει τη βόμβα και τώρα πρέπει να περάσεις μέσα από τον χώρο του ψυχασθενή, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον χώρο. Είναι ένα δωμάτιο τελευταίας τεχνολογίας, πολύ μεγάλο, πολύ ενθουσιαστικό, με ηθοποιούς, αρκετά τρομακτικό.Υπάρχει το Double Trouble το οποίο είναι συνεργασίας, μέτριο προς δύσκολο σε δυσκολία. Είναι δωμάτιο που οι μεν κάνουν κάτι και το περνούν στους άλλους. Είναι το δωμάτιο που σου είπα το ευτράπελο! Πρέπει να είναι σε απόλυτη συνεργασία το ένα δωμάτιο με το άλλο.

Το επόμενο δωμάτιο, το The Desert Fox, είναι ιστορίας, εποχής του 40 μ’ έναν στρατηγό και τον Χίτλερ όπου μπαίνουν οι παίκτες στο γραφείο ενός εκ των σημαντικότερων στρατηγών κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, του Ερβιν Ρομελ, με στόχο να εξακριβώσουν την περιβόητη Επιχείρηση Βαλκυρίας και πρέπει να εξιχνιάσουν την υπόθεση, δύσκολο δωμάτιο.

Και το τελευτάιο δωμάτιο είναι το Secret που είναι γεμάτο γρύφους, πολύ υψηλά στην κατάταξη της πόλης. η ιστορία λέει ότι ένας φίλος δνε εμφανίστηκε την πρωτοχρονια στο ρεβεγιόν και σου στέλνει μήνυμα και σε ζητάει βοήθεια. Στόχος να τον σώσεις. η ιδιαιτερότητα που έχει έιναι ότι ο φίλος που λείπει είναι ένας παίκτης της ομάδας τον οποίο κρύβυμε εμείς κάπου στην αρχή και μετά αρχίζει το παιχνίδι για τους υπόλοιπους! Είναι πολύ δύσκολο δωμάτιο αλλά άκρως ενδιαφέρον!Στο The Cue κάνετε όμως και events για team building…Το team building είναι ένα event που βοηθάει ομάδες, εταιρείες, φροντιστήρια, πολυπληθής και πολύδιάστατες εταιρείες με άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και θέσεων μέσα στην επιχείρηση, όπου υπάρχει ένα χάσμα και έρχονται σε ομάδες οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές.Όταν μιλάμε για events team building δεν θα μπουν σε μία ομάδα μόνο οι προϊστάμενοι με τον διευθυντή και στο άλλο οι υπάλληλοι χαμηλότερων επιπέδων. θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τον διευθυντή με δύο υπαλλήλους με έναν προϊστάμενο και έναν υποπροιστάμενο, οι οποίοι θα έιναι 25αριδες με 50άρηδες και 2 γυναίκες με 3 άνδρες. Η ανάμειξη των ομάδων πρέπει να είναι αταίριαστη.Τους βάζεις στα δωμάτια και παρακολουθείς με ειδικό ψυχολόγο το πως αντιδρούν, πόσο θα επιβλεθεί ο μεγάλος, πόσο θα υπάρξει αρχηγός, πόσο θα ακούσει ο διευθυντής τον τελευταίο υπάλληλο του και αν θα συνεργαστούν. Πράγματα που δεν τα συναντάς με κανέναν άλον τρόπο τόσο εύκολα όσο σ ένα τέτοιο παιχνίδι. Δένουν οι άνθρωποι μέσα στο δωμάτιο γιατί καταργούνται οι ταμπέλες.

Σ’ αυτό το επίπεδο οι εταιρείες συνήθως ζητούν παρουσία ειδικού ψυχολόγου, όπου εμείς έχουμε την σύμβουλο ψυχικής υγείας, την Ευτυχία Μανωλαράκη η οποία παίζει σε δωμάτια γενικά, σ’ εμάς έχει παίξει όλα τα δωμάτια, οπότε ξέρει τι αντιμετωπίζει μέσα, το πως ήταν εκείνη όταν το έπαιξε και το πόσο δύσκολο είναι. Για παράδειγμα στο kidnap II που λέγαμε νωρίτερα, η Ευτυχία γνωρίζει τις συνθήκες που θα βιώσει ένας άνθρωπος γιατί το έχει παίξει, γιατί και εκείνη μπήκε μέσα και φοβήθηκε οπως όλοι οι παίκτες. Ξέρει τι νιώθει εκείνος που παρακολουθεί από πρώτο χέρι.

Για να θεωρηθεί ειδικός κάποιος ψυχολόγος, όπως είναι η Ευτύχια Μανωλαράκη, πρέπει να παίζει σε escape rooms γενικά και να ξέρει τα δωμάτια της επιχείρησης από εμπειρία. Η Ευτυχία τα έχει και τα δύο. Στην πράξη τι κάνει ο ειδικός ψυχολόγος; Είναι μαζί με την ομάδα του escape room στο control room και από monitors βλέπει και ακούει τους παίκτες στα δωμάτια. Αφιερώνει ισόποσα τον χρόνο σε κάθε δωμάτιο, γιατί οι ομάδες μπαίνουν ταυτόχρονα στα δωμάτια. Στη μία ώρα η Ευτυχία θα περάσει κυκλικά 4-5 φορές από κάθε δωμάτιο μέσα από τις κάμερες. Φτιάχνει λίστες με τους παίκτες και μετά τα δωμάτια ενημερώνει όλους τους παίκτες τι παρακολούθησε, τους ενημερώνει επιγραμματικά για τις παρατηρήσεις της, τις σκέψεις της στο γιατί δεν βγήκαν ή τι βοήθησε στο να αποδράσουν. Μετά από 2-3 μέρες θα στείλει αναλυτικό report στον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Μετά από τις επισκέψεις των εταιρειών ξέρετε κατά πόσο το team building τους βοήθησε, αύξησε την παραγωγικότητα αλλά και την συνεργασία μεταξύ τους;Το σίγουρο είναι ότι όταν μία ομάδα αποφασίζει να έρθει για το team building στόχος τους είναι να περάσουν καλά και να γελάσουν, δεν έρχονται αυστηρά για να δει πως είναι οι εργαζόμενοι της.Το feedback που έχουμε είναι ότι οι hr managers ή ο ιδιοκτήτης από το report καταλαβαίνει τι πρέπει να γίνει στα χαμηλότερα στάδια. Όταν παίρνει από την ψυχολόγο το report και δει ότι πχ στο δωμάτιο που ήταν ο προϊστάμενος αναλωσίμων μαζί μ’ έναν υπάλληλο άλλου κλάδου, δύο κοπέλες από την καθαριότητα και 2 υπαλλήλους από τον δικό του τομέα είχε ηγετική μορφή έλεγε τα δικά του που δεν ήταν σωστά αλλά δεν δεχόταν άλλες απόψεις, αυτό ο διευθυντής θα το εκμεταλλευτεί με άλλο τρόπο.

The post Το The Cue μας βάζει μέσα στο μυαλό κάποιου που φτιάχνει escape rooms και μας ενθουσιάζει appeared first on iPop.

Keywords
escape, μυαλο, escape, ελλαδα, θεσσαλονικη, αλεξανδρουπολη, team, building, αθηνα, background, extreme, πήχη, master, button, συγκεκριμένο, double, fox, secret, δνε, room, ipop, κινηση στους δρομους, βιβλια, Πρωτοχρονιά, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αμα, δνε, ipop, το θεμα, βουδαπεστη, θεμα, κεφαλονια, μοδα, περιοδος, ταινιες, τρομακτικο, φωτογραφιες, χιτλερ, ωρα, αξιζει, ανθρωπος, απλα, αστεια, αφορμη, βιβλιο, βοηθεια, βομβα, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δωσει, δρομος, δωματια, εγινε, ευκολα, ευτυχια, υπαρχει, εμπνευση, εξελιξη, επιτυχια, ερχονται, ιδεα, ιδεες, ηλικια, υποθεση, καμερες, λειπει, μυστικο, μηδεν, μορφη, μπορεις, ξεκινημα, ξερετε, ομαδα, παντα, οτι αξιζει, παιδια, ροη, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, σειρα, σκεψεις, τι ειναι, τρελα, φαντασια, φροντιστηρια, χερι, χασμα, αιματα, background, building, button, double, δωματιο, extreme, fox, γελια, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, master, room, ομαδες, παιχνιδι, πήχη, ψυχολογος, secret, σκηνικα, team, υγειας, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα