«Την ημέρα που βγήκα από την απεξάρτηση ένιωσα πως μπήκα στον πόλεμο». Μιλήσαμε με πρώην τοξικομανή. Όσα μας είπε για τον κόσμο των ναρκωτικών

18:15 5/1/2016 - Πηγή: iPop

Οι περισσότεροι κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν. Κατηγορούν όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών και βρίσκουν εκατομμύρια λόγους για να πείσουν τον εαυτό τους πως για να μπλέξεις πρέπει να το επιδιώξεις. Λάθος! Ο κόσμος των ναρκωτικών από τα μάτια ενός χρήστη είναι σαφώς διαφορετικός. Αυτός σίγουρα ξέρει και το πώς αλλά και το γιατί.

Ένας, λοιπόν, φίλος του iPop.gr, που δεν έχει σημασία πως τον λένε γιατί εμείς θα τον φωνάζουμε Κώστα, μας μίλησε για όλα όσα είδε και φυσικά για όσα έζησε κάνοντας χρήση ναρκωτικών.

Αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες που πέρασε, αλλά και στη ζούγκλα που αντίκρισε όταν επέστρεψε στην κοινωνία την οποία μέχρι τότε έβλεπε μ΄άλλα μάτια.

Ο Κώστας δεν ανοίγει στην κατηγορία των εφήβων που έμπλεξαν. Ξεκίνησε να μπαίνει σ΄αυτό τον κόσμο όταν ήταν 20 ετών, μετά το στρατό που αποφάσισε να πάει νυχτερινό σχολείο. Ποιος του έμαθε τα πάντα; Φυσικά οι φίλοι του, μια παρέα 7-8 ατόμων και όλα ξεκίνησαν μ΄ένα τσιγάρο.

Σταδιακά άρχισα να πίνω μόνος μου τσιγάρα. Έφυγα από το σπίτι λίγο αφότου μπήκε στη ζωή μου η ηρωίνη. Πρέπει να υπάρχει υπόβαθρο για να εξαρτηθείς. Στο 95% των περιπτώσεων τις ευθύνες έχει η οικογένεια. Η πρέζα είναι, όπως, ακριβώς λέει το τραγούδι, «όταν πιεις γίνεσαι ευθύς». Γι΄αυτήν άλλωστε μιλάει. Στην αρχή την καψουρεύεσαι. Ζητάς συνεχώς κι΄άλλο.

Το να μπεις στον κόσμο των ναρκωτικών δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο. Από ένα σημείο και μετά η χρήση γίνεται τρόπος ζωής. Για να πάρεις, όμως, την μεγάλη απόφαση να ξαναγεννηθείς πρέπει να έχεις φτάσει στον πάτο, μας τόνισε ο Κώστας ο οποίος αποφάσισε να ξεμπλέξει μετά από μια μικροληστεία που έκανε και οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Πήρα αναβολή και σκέφτηκα πως αυτό ήταν το δώρο μου. Μέσα σε λίγα λεπτά είδα τα πράγματα πιο καθαρά και αποφάσισα να επιστρέψω στη ζωή που είχα πριν. Τότε χτύπησα την πόρτα του 18 ΑΝΩ.

Η αρχή δεν ήταν εύκολη …

Μπαίνοντας στο πρώτο στάδιο της αποτοξίνωσης έπρεπε, μέσω των πολύωρων συζητήσεων με τον ψυχολόγο, να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους έμπλεξε.

Πονούσε το κορμί μου δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Οι πρώτες τρεις μέρες είναι οι πιο δύσκολες. Το κορμί θέλει μόλις τρεις μέρες για να αποτοξινωθεί. Μετά σειρά έχει το μυαλό. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι.

«Στην ουσία πρέπει να ψάξεις μέσα σου να βρεις το γιατί. Κανείς δε γεννιέται δολοφόνος ή χρήστης. Γίνεσαι μετά από τις εμπειρίες σου» μας είπε.

Η απεξάρτηση είναι στην ουσία μια εσωτερική αναζήτηση.

Αφού καταφέρει, όποιος αποφασίσει να απεξαρτηθεί, να περάσει την πρώτη φάση που διαρκεί 6 έρχεται η δεύτερη που είναι οι κλειστές κοινότητες.

Μπαίνεις μέσα σ΄ένα τεράστιο σπίτι με κήπους, ζώα, φυτά και μένεις μαζί με άλλα άτομα και την υποστήριξη ψυχολόγων χωρίς να έχεις επαφή με κανέναν από την οικογένεια σου ή τους γνωστούς σου. Ζεις κοντά στη φύση, μαθαίνεις να ζεις από την αρχή, να κάνεις όνειρα και να βάζεις στόχους. Η ηρεμία είναι η καθημερινότητα σου.

Εκεί κάνεις μαθήματα δραματοθεραπείας, ομαδική ψυχοθεραπεία και πολλά άλλα.

Τα δύσκολα, όμως, δεν έχουν περάσει ακόμα και όταν κόβεις την πρέζα.

Το θέμα είναι τι κάνεις μετά. Όταν φύγεις από το «μεγάλο σπίτι» της κοινότητας και επιστρέψεις στην κοινωνία των άλλων.

Βγήκα σε μια δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο. Τα Χριστούγεννα μετά από την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Από την ήρεμη κοινωνία στην οποία ζούσα ήταν λες έπρεπε να αντιμετωπίσω τον πόλεμο. Βέβαια, μόλις καθαρίσεις έχεις την ευκαιρία να χτίσεις τη ζωή που θα ήθελες πραγματικά να ζήσεις. Να κάνεις όσα εσύ θες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που όσοι καταφέρουν και σταθούν στα πόδια τους αλλάζουν τελείως ζωή.

Η δοκιμασία τώρα ξεκινά. Δεν βγαίνεις ξανά στον «κόσμο» και όλα έρχονται αυτόματα. Παλεύεις να μην σε πάρει από κάτω. Είσαι απλά στην τρίτη φάση. Έχεις τον χρόνο να επανενταχθείς και να συνεχίσεις τη ζωή σου, να βρεις δουλειά, φίλους κτλ.

Βέβαια, το 18 ΑΝΩ δεν σε αφήνει έτσι, σε βοηθά σε κάθε φάση της ζωής σου και δεν κλείνει ποτέ τις πόρτες του. Σε στηρίζει αν δεν έχεις που να μείνεις παρέχοντας σου φιλοξενία στους ξενώνες του, αλλά και κάνει τα πάντα για να σε βοηθήσει να εργαστείς.

Σκέφτηκα όταν ξέμπλεξα να βρω τα άτομα που έκανε παρέα όταν ήμουν χρήστης, αλλά ήξερα πως πλέον δεν έχω κάτι κοινό να πω μαζί τους. Οι ζωές μας είναι πολύ διαφορετικές και μερικοί άλλωστε έχουν πια φύγει…

Πόσο δύσκολο ήταν να επανενταχθείς ξανά στην κοινωνία, να κάνεις σχέση και να στήσεις τα πάντα από την αρχή;Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ο κόσμος στην αρχή ήταν καχύποπτος και αντιδρούσε μόλις άκουγε πως έχω βγει από την απεξάρτηση. Βέβαια, είχα την στήριξη της μητέρας μου και αργότερα της κοπέλας μου που μετέπειτα έγινε και σύζυγος μου.Αν κάνεις παιδιά θα τους μιλήσεις για το παρελθόν σου;Θα τολμούσα να τους πω την αλήθεια, αλλά αυτό δεν φτάνει. Για να μην μπλέξει ένα παιδί πρέπει να έχει αγάπη και φροντίδα. Αν αυτά υπάρχουν οι πιθανότητες να μπλέξει μειώνονται.Που εστιάζεις όταν σκέφτεσαι το παρελθόν;Σκέφτομαι τις κοινότητες, την ηρεμία που επικρατούσε. Μάλιστα, πολλές φορές αναπολώ στιγμές και όταν βιώνω δύσκολες καταστάσεις εύχομαι να μπορούσα να πάω ξανά λίγες μέρες εκεί να ηρεμήσω.

Μόλις βγεις. μπαίνεις σε άγνωστους ρυθμούς σε καινούργιους.

Καταλαβαίνεις ποιος πραγματικά είσαι και αρχίζεις να ζεις…

photo:livescience.com, miramaraddictionandrehabcenters.com

The post «Την ημέρα που βγήκα από την απεξάρτηση ένιωσα πως μπήκα στον πόλεμο». Μιλήσαμε με πρώην τοξικομανή. Όσα μας είπε για τον κόσμο των ναρκωτικών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα